Заходи Мінрегіонбуду з подолання кризових явищ у будівництві

Заходи Мінрегіонбуду з подолання кризових явищ у будівництві

На виконання вимог закону України `Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва` та рішень антикризової Ради, Мінрегіонбудом розроблено та внесено на розгляд Уряду 12 нормативних актів Кабінету Міністрів України. Прийнято: Постанови №127 `Деякі питання іпотечного кредитування`; №140 `Про затвердження Порядку надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом`; №274 `Про затвердження Порядку оренди житла з викупом`; розпорядження КМУ №1406 `Про схвалення Концепції Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2009-2016 роки`.
Розглянуто та відкладено до внесення змін до бюджету три постанови КМУ про затвердження Порядків використання коштів Стабілізаційного фонду:
- для надання кредитів забудовникам на завершення будівництва житла, яке здійснюється із залученням іпотечних кредитів;
- на викуп державою у забудовників нереалізованого житла;
- на викуп державою у кредиторів ризикованих іпотечних кредитів.

Також на розгляд Уряду внесено такі постанови Кабінету Міністрів України:
- `Про затвердження державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2009 -2016 роки`;
- `Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 року №1269` по затвердженню переліку об’єктів, комплексний висновок державної експертизи для яких не є обов’язковим;
- `Про визнання такими, що втратили чинність постанов КМУ від 24.01.2007 року `Про встановлення граничного розміру коштів замовників, які залучаються для розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів` та від 27.08.2008 року № 772 `про заходи щодо здешевлення вартості будівництва житла`;
- `Про внесення змін до постанови КМУ від 08. 10. 2008 року №923` (нова редакція Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів за спрощеною процедурою та механізм видачі Свідоцтва про готовність об’єкта до експлуатації);
- `Про затвердження Порядків надання дозволів на виконання підготовчих та будівельних робіт`.

Підписано спільний наказ Мінфіну, Мінекономіки та Мінрегіонбуду від 16.03.2009 року № 105 416-XX-XX Показать телефон105/416/219, яким затверджено положення про проведення конкурсу з елементами аукціону по відбору забудовників для надання державної підтримки на добудову об’єктів незавершеного житлового будівництва.
Проведено інвентаризацію об’єктів незавершеного будівництва зі ступенем будівельної готовності понад 50%. Станом на 1 січня 2009 року 859 об’єктів мали ступінь готовності більше 50%. На їхню добудову необхідно 14,7 млрд.грн.
Складено реєстри об’єктів незавершеного житлового будівництва, добудову яких пропонується фінансувати за державної підтримки. Станом на 17 квітня до реєстру включено 465 об’єктів незавершеного житлового будівництва. Для їхньої добудови необхідно близько 7,5 млрд.грн.
Цей перелік тричі оновлювався, оскільки в першому кварталі деякі об’єкти були введені в експлуатацію. На сьогоднішній день всі, хто мав бажання бути включеним до цього переліку та отримав підтвердження місцевих органів виконавчої влади і висновки будівельних інспекцій, включені до нього.
Фахівці Мінрегіонбуду вважають, що нормативна база з питань добудови об’єктів житла створена, необхідна підготовча робота проведена і можливо приступати до визначення конкретних об’єктів, добудову яких планується здійснювати за державної підтримки.
Питання пільгового кредитування забудовників – у компетенції Національного банку України та Мінфіну.
Розробка нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень Закону в частині компенсації забудовникам витрат на спорудження мереж електро- та газопостачання – в компетенції Мінпаливенерго та НКРЕ.
http://www.minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 5850