Про хід реалізації заходів з подолання наслідків стихійного лиха заслухали на засіданні колегії Міністерства регіонального розвитку та будівництва України

Про хід реалізації заходів з подолання наслідків стихійного лиха заслухали на засіданні колегії Міністерства регіонального розвитку та будівництва України

Міністерством регіонального розвитку та будівництва України в межах своєї компетенції з перших же днів після стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях, як зазначалося у довідці наданій для розгляду на колегії Мінрегіонбуду вжито комплекс дієвих заходів, спрямованих на подолання наслідків стихії.
З цією метою відповідним наказом Міністра було затверджено план невідкладних заходів Міністерства регіонального розвитку та будівництва України з подолання наслідків стихійного лиха та утворено робочу групу по координації робіт, до складу якої були включені перші заступники Міністра, заступники Міністра, керівники структурних підрозділів Мінрегіонбуду, а також керівники відповідних управлінь (головних управлінь) регіонального розвитку, містобудування, архітектури та капітального будівництва облдержадміністрацій.
Для вивчення ситуації на місцях, ознайомлення з ходом реалізації заходів з подолання наслідків стихійного лиха, в перші ж дні в постраждалі регіони виїжджали Міністр, перші заступники Міністра, заступники Міністра, керівники структурних підрозділів.
З цією ж метою та для надання фахової практичної допомоги місцевим державним адміністраціям у питаннях організації відновних робіт та проведення розрахунків втрат від стихійного лиха до Вінницької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей постійно відряджалися найбільш досвідчені фахівці Мінрегіонбуду.
На виконання розпоряджень і рішень Кабінету Міністрів України щодо ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня цього року, Мінрегіонбудом оперативно, із залученням базових науково-дослідних інститутів, було підготовлено та доведено з виїздом у регіони робочих груп `Рекомендації облдержадміністраціям щодо розміщення об`єктів нового житла на заміну зруйнованого внаслідок стихійного лиха`. Зокрема Рекомендаціями надані механізми щодо спрощеної процедури оформлення проектної документації та отримання дозволу на будівництво нового садибного житла шляхом складання (за письмовим зверненням громадян, будинки яких постраждали) Будівельного паспорту. До будівельного паспорту було включено форму дозволу на виконання будівельних робіт, а також пам`ятку для забудовників щодо врахування вимог до сейсмостійкості конструкцій для сейсмічних територій.
Також Мінрегіонбудом підготовлено та надано у обсязі робочої документації із кошторисами 5 базових проектів одно-, двох- та трьохкімнатних садибних житлових будинків, розроблених інститутом `Закарпатгіпромісто` на замовлення Міністерства з врахуванням досвіду ліквідації минулих закарпатських паводків. Додатково надано альбоми із 28 проектів садибних житлових будинків, різних за рівнем комфорту та конструктивними рішеннями, для вільного вибору населенням з врахуванням їх потреб.
З метою забезпечення відновлення діяльності навчальних закладів у постраждалих районах до початку 2008/2009 навчального року було направлено до облдержадміністрацій постраждалих регіонів перелік загальноосвітніх шкіл, які будуються у регіонах України за рахунок субвенцій та на які розроблено проектно-кошторисну документацію, для можливого повторного використання, а також надіслано для застосування каталог `Проекти середніх та дошкільних навчальних закладів, які пропонуються для повторного застосування в районах України, що постраждали від підтоплень`, розроблений `УкрНДІПроцивільсільбуд`.
З метою надання методичної та технічної допомоги щодо використання сучасних швидкозбірних архітектурно-будівельних систем, конструкцій та будівельних матеріалів для зведення нового житла з урахуванням особливостей відновлювальних робіт та коротких термінів зведення житла, в Міністерстві була проведена нарада за участі представників виконавчих органів влади постраждалих регіонів, на якій розглянуто більше 10 нових будівельних систем різних будівельних організацій, що презентували на нараді нові технології та системи для будівництва малоповерхових будинків. Більшість запропонованих систем реалізовано у регіонах при відновленні забудови сільських поселень.
Виходячи з аналізу звернень громадян до центральних органів виконавчої влади щодо уточнень, необхідності повторної перевірки обсягів ушкоджень нерухомого майна внаслідок повеней та на доручення КМУ, Мінрегіонбудом разом з Мінжитлокомунгоспом проведено аналіз існуючої законодавчої та нормативно-методичної бази щодо визначення ступеня пошкодження об`єктів і обсягів необхідних відновлювальних робіт. Опрацьовано рекомендації з переліками чинних нормативно-правових та методичних документів, які необхідно враховувати при плануванні відновлення постраждалих об`єктів, а також для застосування у практиці розгляду оскаржень прийнятих рішень та окремих конфліктних ситуацій. Зазначені матеріали були оперативно надані для використання місцевими органами виконавчої влади всіх рівнів Івано-Франківської, Чернівецької, Львівської, Закарпатської, Вінницької та Тернопільської областей.
За пропозицією Мінрегіонбуду та за його безпосередньої участі розроблено `Порядок обстеження майна, пошкодженого унаслідок стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року`, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 2008 року № 688.
По мірі виникнення питань, пов’язаних з обстеженням майна, за поданням Мінрегіонбуду вносилися зміни до зазначеного Порядку щодо об’єктів, за результатами обстеження яких повинен складатися дефектний акт (постанова Кабінету Міністрів України від 11.08.2008 № 731), порядку оскарження рішення комісії з обстеження (постанова Кабінету Міністрів України від 03.09.2008 № 840).
За участю Міністерства було розроблено `Порядок використання у 2008 році субвенцій з державного бюджету обласним бюджетам Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей, міському бюджету м. Чернівців для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року`, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2008 № 689.
В подальшому за безпосередньої участі Міністерства до зазначеного порядку вносилися зміни і доповнення стосовно критеріїв віднесення постраждалих сімей до певної категорії (постанова Кабінету Міністрів України від 06.08.2008 № 707), розміру коштів, в розрахунку на 1 м2 площі, що застосовується при визначенні остаточної суми допомоги постраждалим сім’ям, віднесеним до І та ІІ категорії (постанова Кабінету Міністрів України від 20.0.82008 № 737) тощо.
Міністерством постійно надавалася методологічна допомога постраждалим регіонам з питань правильності визначення вартості робіт з відновлення будинків і споруд, у тому числі об’єктів житла, комунального та соціального призначення, що виконуються підрядним способом за рахунок державних коштів, а також проводилися перевірки дотримання державних нормативів.
Так, за результатами перевірки, що здійснювалася фахівцями Міністерства з виїздом на місце відповідно до графіка, виявлено відсутність інвесторської проектно-кошторисної документації, розрахунків договірних цін та переліку робіт, які повинні виконуватись підрядними організаціями, несвоєчасність оформлення документів первинного обліку у будівництві підрядних організацій при відбудові постраждалих об’єктів. Результати перевірок та пропозиції щодо усунення порушень доведені до відома облдержадміністрацій, на які відповідно до постанов Уряду покладені обов’язки по здійсненню контролю за цільовим використанням державних коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені.
Мінрегіонбудом проведена робота щодо залучення до відновних робіт найбільш потужних проектних та будівельних організацій, зокрема державних будівельних корпорацій `Укрбуд`, `Укрмонтажспецбуд`, `Укртрансбуд`, а також підприємств, які виробляють будівельні матеріали та вироби будівельного призначення.
З метою забезпечення належного контролю за ситуацією щодо відновлення зруйнованого житла в постраждалих від повені регіонах Мінрегіонбудом забезпечувався щоденний моніторинг стану виконання будівельних робіт за конструктивними елементами по кожному житловому об’єкту. Загалом у населених пунктах регіонів, що постраждали внаслідок стихійного лиха, було пошкоджено 35 373 індивідуальних житлових будинки.
Станом на січень 2009 року усі відновлювальні роботи житлових об’єктів були повністю завершені.
На виконання доручень Уряду за зверненнями облдержадміністрацій постраждалих областей та центральних органів виконавчої влади Мінрегіонбудом в стислі терміни були опрацьовані обґрунтовуючі матеріали щодо виділення коштів з резервного фонду державного бюджету на ліквідацію наслідків стихійного лиха та підготовлені відповідні експертні висновки щодо розміру коштів, необхідних на зазначене, у тому числі окремі експертні висновки щодо розміру коштів, необхідних на ліквідацію наслідків стихійного лиха на об’єктах житлово-комунального господарства, підпорядкованих обласним державним адміністраціям.
Разом з тим, викликає певне занепокоєння той факт, що в окремих регіонах на сьогоднішній день існує значна заборгованість за виконані роботи по відновленню житла громадян і загалом складає 10 699,9 тис. грн.
Зокрема, заборгованість за виконані роботи по відновленню житла громадянам у Чернівецькій області складає 7 300, 0 тис. грн., в Івано-Франківській області – 3 399,9 тис. грн.
Уточненим Генеральним планом проведення ремонтних і відновлювальних робіт приміщень та споруд бюджетних установ, об’єктів життєзабезпечення населених пунктів, які постраждали внаслідок стихійного лиха, передбачено виконання аварійно-відбудовних робіт на 7066 об’єктах на загальну суму 6257,7 млн. гривень.
За інформацією Мінекономіки, згідно із звітами від центральних та місцевих органів виконавчої влади, у 2008 році відновлено 4046 об’єктів на загальну суму 2762,0 млн. грн..
Водночас потреба в коштах для завершення відновлювальних робіт на об’єктах становить 625,9 млн. грн., у тому числі:
- у Вінницькій області – 12,2 млн. грн.,
- у Закарпатській – 1,8 млн. грн.,
- в Івано-Франківській – 272,3 млн. грн.,
- у Львівській – 140,8 млн. грн.,
- в Тернопільській – 12,1 млн. грн.,
- в Чернівецькій – 186,7 млн. гривень.
Таким чином, загальний обсяг фінансування, необхідний для погашення боргів за виконані відновлювальні роботи у населених пунктах і районах, які постраждали від стихійного лиха, та завершення розпочатих робіт становить 747,7 млн. гривень.
На даний час Мінекономіки та Мінфіном опрацьовується питання щодо можливості виділення у 2009 році коштів для погашення заборгованості та завершення робіт на об’єктах, включених до Генерального плану, за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету за умови надання відповідних обгрунтувань щодо вартості завершення аварійно-відновлювальних робіт та розглядається можливість фінансування цих робіт за рахунок державних коштів при внесені змін до Державного бюджету України на 2009 рік з урахуванням фактичних надходжень до держбюджету.
Після надходження до Мінрегіонбуду відповідних обґрунтувань експертні висновки будуть опрацьовані та підготовлені невідкладно.
З метою дослідження стану відновлення житла та ефективності застосування швидкозбірних будівельних систем, базовим науково-дослідним інститутом `УкрНДІпроцивільсільбуд` на замовлення Мінрегіонбуду здійснено натурне обстеження житлової відбудови в місцевостях, які найбільш постраждали внаслідок стихійного лиха. Було зібрано статистичні матеріали щодо відновлення зруйнованих об`єктів, проведено відео- та фотофіксацію об`єктів відновленого житла у різних населених пунктах, побудованих з традиційних конструктивних матеріалів та з застосуванням нових технологій швидкозбірних будівельних систем. Також проведено анкетне опитування сімей, що вже заселилися в будинки, збудовані з застосуванням таких технологій, щодо їх архітектурно-технічних якостей.
За результатами проведеної роботи підготовлено комплексний ілюстрований науково-технічний звіт, у якому на підставі проведених обстежень зроблено висновок про те, що використання сучасних швидкозбірних будівельних технології дозволяє значно зменшити обсяги фізичних робіт та фінансових викладень, суттєво прискорити терміни виконання будівельних робіт при гарантованій якості та спрощених вимогах до кваліфікації робочої сили та є оптимальним шляхом вирішення завдань відновлення житлового фонду на територіях, які можуть зазнати руйнувань внаслідок різних природних явищ.
http://www.minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 5781