Новий екологiчний тренд в будiвництвi

Плити OSB SUPERFINISH® ECO – це екологiчна варiанта плит OSB, якi виробляє компанiя Кроноспан Їглава, Чехiя. Головна перевага плит OSB SUPERFINISH® ECO спочиває в технологiї виробництва без використання клею на базi формальдегiду. Ця новинка була представлена громадськостi в квiтнi 2008 року на Будiвельних виставках IBF в Брно.

Плити OSB (Oriented Strands Board) – або плити з великорозмірних орієнтованих трiсок набувають весь час велику популярність у переробникiв як несучий конструкційний матеріал і також як красивий на вигляд матеріал з цікавою поверхнею. Виробляються унікальною технологією склеювання дерев`яної тріски в три взаємно перпендикулярні шари.

Склєєно без формальдегiду

„Проривним почином Їглавського Kronospanu є поширення безформальдегiдного склеювання з «ексклюзивного» типу OSB/4 до найпоширенішого на ринку типу OSB/3,“ розповіла комерційний директор Kronospan Сiльва Крехлерова. Kronospan Їглава є єдиним європейським виробником OSB плит, котрий поступово у року 2008 перейде на повне виробництво OSB плит тiльки типу SUPERFINISH® ECO, причому більшість форматів у новому проведенні попало на ринок в перебігу квітня 2008 року.
„Компанія Kronospan виходить з випередженням назустріч очікуваному розвитку у Європі, котрий постiйно впливає на загальне зниження шкідливих речовин. Це удосконалення повністю наповнюємо філософією нашої компанії – пропонувати прогресивні вироби і одночасно значною мірою вносити вклад до поліпшення якості житла і довкілля. Структура, колір і рустика натуральної деревини спільно з безформальдегiдною єднальною речовиною дають плитам OSB SUPERFINISH® ECO нові можливості також і в інтер`єровому дизайні.“, доповнив менеджер OSB Петр Стейскал.

Властивості та застосування плит

Плити OSB SUPERFINISH® ECO представляють унікальні комбінації споживчих властивостей. Йдеться про екологічний матеріал створюваний з 95% деревини, придатний для використання в інтер`єрі i в захищеному екстер`єрі. Цей всесторонній будівельний конструкційний матеріал має відмінні механічні властивості, а саме параметри по міцності на вигин, тиск та розтягуванню. Плити OSB SUPERFINISH® ECO є повністю утилізовані. Таке використання деревної сировини у виробництві є 100%. Відсортований матеріал, що не відповідає строгим вимогам виробництва OSB плит використовується при при виробництвi ДСП, і навіть без втрати енергиі вкладеної у висушування тріски.
До наступних властивостей відноситься висока розмірна точність і профільна стабільність, яка дозволяє точну обробку звичайними деревооброблювальними інструментами, а також просту фіксацію за допомогою класичного кріпильного матеріалу.
Плити OSB SUPERFINISH® ECO можна застосовувати в середовищі з підвищеною вологістю повітря. Також пригадаємо хороші теплові і звукові ізоляційні властивості в різних рішеннях багатошарових (сендвічових) конструкцій дерев`яних споруд що позначаються як дифузно відкриті, де плита OSB виконує окрім статично-несучої функції також функцію паро-гальмівного і повiтря-непроникного шару.
Завдяки своїм властивостям можна плити OSB Superfinish® ECO застосовувати комбіновано як конструкційний і одночасно як архітектурний елемент без ризику наростанія випромінювання шкідливих речовин (формальдегід) в замкнутий простір інтер`єру. З їх зростаючою популярністю зростає і пізнання їх виняткових властивостей а також постійно збільшується кількість відповідних вживань.
Універсальний матеріал для дерев`яних споруд
У будівництві головним чином застосовуються при «сухій» споруді житлових будинків, спорудах на базі дерева, а також при споруді низькоенергетичних, пасивних і екологічно нешкідливих будов. Зручні також в житлових надбудовах, господарських об`єктах і всіляких ремонтних роботах. Застосовуються як:
- суцільний конструкційний матеріал дерев`яних споруд,
- несучi елементи стельовий і покрівельних конструкцій споруд
- армуюча конструкція зовнішніх і внутрішніх стін,
- несучi та наступаючи шари «плаваючої пiдлоги»,
- фінальний вигляд обшивки стiн та стелі,
- матерiал на сендвіч-панелі стiн та стелі,
- матерiал для виробництва двотаврових балок,
- суцільний матеріал для ремонту i реконструкцій,
- матеріал для теслярських і опалубних робiт
- матеріал для вбудованоï опалубки,
- тимчасове обгороджування будівельних майданчиків і покриття отворів в будівлях,
- осередкові комплекти для оснащення будмайданчику.

Використанням OSB в будівництві дерев`яних будинків або в якості конструкцiйних компонентiв їх потенційне застосування далеко не закінчується. Успішно застосовуються як каркаси при виробництві м`яких меблів, як заповнювачi дверей і як інші елементи меблів. У решті областей застосування варто згадати виставки (наприклад конструкції торгових і виставкових стендів, помости, виготовлення рекламних щитів і панелей), сценографія, виготовлення тари, упаковки і палет, транспортних контейнерів з високими технічними вимогами а також в складському господарстві (стелажі, полиці, огорожі, ітд.).
Мнение редакции может отличаться от мнения автора.
Идентификатор: 5105