Мінрегіонбуд: Триває робота щодо врегулювання ситуації в галузі житлового будівництва

Мінрегіонбуд: Триває робота щодо врегулювання ситуації в галузі житлового будівництва

Уряд ухвалив Постанову «Про удосконалення порядку використання бюджетних коштів, передбачених для забезпечення житлом окремих категорій громадян». Згідно з нею, у IV кварталі 2008 р. заборонено закупівлю житла на умовах пайової участі за кошти загального фонду державного бюджету, крім випадків, коли ціна придбання такого житла не перевищує опосередкованої вартості спорудження 1 кв. метра загальної площі, що визначається Міністерством регіонального розвитку та будівництва, або якщо ступінь готовності об`єкта становить не менш як 70 відсотків.

На думку фахівців Мінрегіонбуду, ухвалене рішення дозволить поширити механізм міжвідомчої координації закупівлі товарів за кошти державного бюджету на державні закупівлі у сфері житлового будівництва, забезпечить економію бюджетних коштів за рахунок досягнення оптимального рівня цін, дозволить ввести в експлуатацію об`єкти незавершеного будівництва з високим ступенем будівельної готовності, що сприятиме покращенню ситуації в галузі житлового будівництва.

Міністерство регіонального розвитку та будівництва провело моніторинг готовності незавершених житлових об`єктів. Проблемними питаннями, що виникають при використанні бюджетних коштів для забезпечення житлом окремих категорій громадян, як констатують фахівці Мінрегіонбуду, є:

- відсутність у більшості розпорядників бюджетних коштів системи замовників будівництва, що призводить виключно до закупівлі житла на ринку і є економічно невигідним;

- розпорядники коштів та всі їх установи і організації, включені до мережі фінансування, здійснюють закупівлі однакових товарів, робіт і послуг в одних і тих самих регіонах України. Часто тендери проводяться одночасно, що створює додаткову конкуренцію та призводить до збільшення бюджетних витрат;

- склалася практика проведення торгів на суми, що перевищують річні обсяги фінансування, передбачені у бюджеті;

- бюджетні видатки, що мають однакове цільове спрямування, на сьогодні освоюються відповідно до різних порядків використання коштів, норми яких щодо цінових показників суттєво відрізняються.

Міністерство за дорученням Прем`єр-Міністра Юлії Тимошенко продовжує роботу щодо врегулювання ситуації в галузі житлового будівництва.

http://www.kmu.gov.ua
Идентификатор: 5077