Уряд розробив план підтримки будівельної галузі

Уряд розробив план підтримки будівельної галузі

Найближчого понеділка буде готовий проект Меморандуму щодо узгодження дій на будівельному ринку між виробниками будівельних матеріалів та будівельниками. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда на нараді з керівниками Держархбудінспекції (ДАБІ), територіальних органів ДАБІ та низки будівельних компаній.

“Ми нічого не нав’язуємо учасникам будівельного ринку, але якщо не узгодити і не виробити спільні дії, то наслідки будуть погані. Тільки спільними діями ми зможемо врятувати будівельну галузь”, - наголосив Василь Куйбіда.

На нараді йшлося про заходи щодо стабілізації будівельної галузі. За словами Міністра, найперше, що потрібно зробити, - це знайти оптимальні критерії діяльності інспекцій, особливо в умовах фінансової кризи, і виробити адекватні критерії застосування штрафних санкцій відповідно до рівня порушень. Василь Куйбіда наголосив, що такі засоби впливу інспекцій на правопорушників, як зупинка виробництва чи роботи підприємств повинні застосовуватися лише тоді, коли всі інші засоби вже випробувані. “Треба усвідомлювати, що зупинка підприємства – це не виплачені заробітні плати, а отже, погіршення соціального становища великої кількості громадян”, - підкреслив Міністр.

В умовах фінансової кризи, за словами Василя Куйбіди, дуже легко втратити напрацьований кадровий та технічний потенціал. Тому, зазначив Міністр, засобами ліцензування необхідно підтримати провідні будівельні компанії, проектні інститути з тим, щоб зберегти конкурентоспроможність, необхідний технічний рівень будівельного комплексу країни.

Василь Куйбіда нагадав, що з 1 січня 2009 року в дію вступає новий Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Зі слів Міністра, правильне застосування Порядку дозволить уникнути замовнику зайвих витрат, пов’язаних із прийняттям об’єктів в експлуатацію. (Нагадаємо, нещодавно з будівельними компаніями було досягнуто домовленості щодо зниження вартості продукції будівельного призначення).

Довідково: за 10 місяців поточного року інспекціями видано майже 30 тисяч (29835) дозволів на початок будівельних робіт. Прийнято в експлуатацію більше 27 тисяч (27680) об’єктів, зареєстрованих в інспекціях. Здійснено більше 50 тисяч перевірок об’єктів будівництва, що складає приблизно по 60 перевірок на одного інспектора. Видано більше 80 тисяч приписів про усунення правопорушень, за результатами яких накладено більше 40 тисяч штрафів.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 4996