Україна поступово переходитиме на використання енергоефективних джерел світла

Україна поступово переходитиме на використання енергоефективних джерел світла

Сьогодні на засіданні Уряду було прийнято Розпорядження Кабінету Міністрів України “Про заходи щодо скорочення споживання електроенергії бюджетними установами”, яке спрямоване на поступову заміну звичайних ламп розжарювання на сучасні енергоефективні джерела світла (які не потребують заміни освітлювального приладу), а також на заборону їх закупівлі починаючи з наступного року.

Документом зобов’язано центральні і місцеві органи виконавчої влади забезпечити переведення підпорядкованих об’єктів бюджетної сфери на використання енергоефективних приладів та систем освітлення (в першу чергу, вітчизняного виробництва) з дотриманням санітарних норм освітленості, для чого заборонити на об’єктах бюджетної сфери з 1 жовтня 2008 року використання ламп розжарювання при проведенні заміни ламп і приладів освітлення, що вийшли з ладу, а з 1 січня 2009 року використання ламп розжарювання для освітлення зазначених об’єктів, за виключенням раніше закуплених”.

Як відомо, звичайні лампочки розжарювання до 95% енергії витрачають на нагрівання і лише 5% власне на освітлення.

До енергоефективних, на сьогоднішній день, відносяться компактні люмінесцентні лампи, які дозволяють у 5 разів зменшити витрачання електроенергії на освітлення, а, відповідно, і зменшити видатки на її оплату. Строк служби таких ламп вітчизняного виробництва складає більше десяти тисяч годин, строк самоокупності не перевищує трьох місяців.

Якщо, наприклад, замінити 10 млн. ламп розжарювання потужністю 100 Вт на енергозберігаючий аналог – компактні люмінесцентні лампи потужністю 20 Вт, – економія електроенергії при використанні їх в середньому 5 годин на добу становитиме 1056 млн. кВт за рік. При цьому, економія коштів на оплату спожитої електроенергії при вартості 0,56 грн. за 1 кВт/год. становитиме 591 млн. грн.

Зазначене свідчить, що реалізація прийнятого розпорядження дозволить суттєво зменшити рівень споживання енергетичних ресурсів і вивільнити значні бюджетні кошти, які витрачалися на оплату електроенергії та освітлення, і спрямувати їх економію на фінансування інших важливих соціальних програм регіонів.
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 4858