Василь Куйбіда: «Інспекції ретельно слідкуватимуть за якістю будівельних матеріалів та виконанням будівельних робіт»

Василь Куйбіда: «Інспекції ретельно слідкуватимуть за якістю будівельних матеріалів та виконанням будівельних робіт»

Ще станом на вечір 14 серпня в Тернопільській області було зафіксовано 18 об`єктів, які зруйнувала стихія, а вже на ранок 15 серпня ця цифра становила 32 об`єкти. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда на прес-конференції 15 серпня. Всього в західних областях України, за його словами, стихією зруйновано 947 об’єктів: у Вінницькій області – 13, в Івано-Франківській – 281, Закарпатській – 27, Львівській – 15, Чернівецькій – 593. Потребують капітального ремонту 7797 об`єктів, пошкоджено – 20210 (дані станом на 14 серпня).

Василь Куйбіда поінформував, що в багатьох населених пунктах пошкоджено приміщення фельдшерсько-акушерських пунктів та школи. Їх, серед об`єктів соціальної інфраструктури, відновлюватимуть в першу чергу. Що стосується відновлення індивідуальних житлових будинків, то, за словами Василя Куйбіди, 522 сім`ї із 947, в яких стихія зруйнувала житло, висловили бажання самостійно проводити відновлювальні роботи, 234 – мають намір ці роботи провести за участю підрядних організацій, решта сімей ще не визначилися. Очільник Мінрегіонбуду зазначив, що відомство підготувало списки зруйнованих та пошкоджених об`єктів по кожному населеному пункту областей, що потрапили в зону стихійного лиха, із зазначенням власника об`єкту, адреси та контактів. «Таку роботу ми провели для того, щоб можна було зв`язатися безпосередньо із господарем того чи іншого дому і вести моніторинг ходу виконання відновлювальних робіт», - підкреслив Василь Куйбіда.

В більшості областей, як прозвучало на прес-конференції, вже проведено тендери серед будівельних організацій.
Міністр також поінформував, що деякі області підготували пропозиції Уряду щодо необхідності виділення додаткових коштів на відновлення та ремонт об’єктів соціальної інфраструктури. Так Вінницька та Івано-Франківська області зазначили на такі цілі потребу коштів в розмірах більше 33 млн. грн.. на кожну область, Чернівецька – 62 млн. грн., в інших областях такі підрахунки на стадії завершення.

На запитання, хто гарантуватиме якість будівельних робіт при відновленні чи реставрації об`єктів, якщо для цього існують дуже стислі терміни, Василь Куйбіда зазначив, що інспекції державного архітектурно-будівельного контролю ретельно слідкуватимуть за якістю будівельних матеріалів, які використовуватимуться, та ходом будівництва.

Чи вистачить 120 тисяч гривень, які Кабінет Міністрів України виділяє для відновлення одного зруйнованого будинку, Міністр зазначив, що в разі, коли господар самотужки відновлюватиме будинок, то цих коштів повинно вистачити. Якщо ж підрядна організація виконуватиме роботи, то таких коштів буде замало, оскільки в розрахунок 2 тис. грн.. на 1м2 не входять нарахування на заробітну плату будівельників (середня заробітна плата будівельників складає 2300 грн.). Однак, за словами Василя Куйбіди, місцеві адміністрації відкрили окремі рахунки для благодійних внесків і планують за кошти з цих рахунків покривати різницю між двома тисячами, виділених з держбюджету, та реальною необхідністю для відновлення об`єкта.
Прес-служба Мінрегіонбуду
http://minregionbud.gov.ua/
Идентификатор: 4489