Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів розпочинає проведення кампанії пропаганди використання енергоефективних джерел світла

Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів розпочинає проведення кампанії пропаганди використання енергоефективних джерел світла

“Використовуй менше – створюй більше” - під таким гаслом Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів розпочинає проведення кампанії пропаганди використання замість звичайних ламп розжарювання енергоефективних джерел світла в побуті та на виробництві.

За словами Голови НАЕР Ігоря Черкашина, кожна українська родина може переконатись в ефективності новітніх технологій освітлення якщо замінить хоча б одну лампу розжарювання на енергоефективну. Фахівці взагалі кажуть, що за рахунок проведення такої акції протягом року в державі можливо буде зекономити стільки електроенергії, скільки виробляє один із блоків АЕС за півроку.

Звичайні лампочки розжарювання до 95% енергії витрачають на нагрівання і лише 5% власне на освітлення. Застосування ж енергоефективних систем освітлення дозволить значно зменшити зайві витрати енергії, особливо у бюджетних установах, які є найбільшими її споживачами. Відповідно, знизиться навантаження і на державний бюджет, на утриманні якого знаходяться соціальна та комунальна сфери.

Новітні технології енергоефективних джерел світла зменшують напругу на електромережі та сприяють підвищенню екологічної безпеки. Більш того, вони спрощують можливість створення автоматизованих систем керування мережами освітлення.

Загалом, весь комплекс переваг впровадження енергоефективних технологій освітлення відображено у Державній цільовій науково-технічній програмі «Розробка і впровадження енергозберігаючих світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі», яку нещодавно затверджено Кабінетом Міністрів України.

Основною метою програми є заощадження електроенергії через впровадження світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі. За розрахунками фахівців Національної академії наук, заміна в Україні 30% ламп розжарювання на світлодіодні джерела освітлення дасть змогу заощадити близько 13,8 млрд. кВт/г електроенергії на рік, а також зменшити обсяг викидів вуглецю в атмосферу на 7,8 млн. тонн.

Для прискорення реалізації Програми Уряд обіцяє створити протекціоністські умови для виробників енергозберігаючих світлодіодних ламп в Україні, а на початковому етапі сприяти імпорту таких ламп.

Перші кроки до реалізації Державної програми уже зроблено. НАЕР, разом з рядом зацікавлених міністерств та відомств розпочато роботу щодо внесення до будівельних норм (стандартів) змін, що передбачають обов`язковий перехід житлово-комунальної та виробничої сфери до застосування енергоефективних джерел світла починаючи з етапів проектування та будівництва нових об’єктів.

Також НАЕР підготовлено проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо скорочення споживання електроенергії в бюджетній та комунальних сферах», яким передбачається поступова заміна звичайних ламп на енергоефективні та заборона їх закупок починаючи з 2009 року.

Розрахунки свідчать, що Проект матиме позитивний вплив на розвиток регіонів, оскільки дозволить спрямувати зекономлені кошти місцевих бюджетів на фінансування регіональних програм розвитку.

Щодо ефективності Державної науково-технічної програми «Розробка і впровадження енергозберігаючих світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі», то її очікувані результати становлять 500-700 млн. грн. економії на рік при вартості електроенергії 0,25 грн за 1 кВт/г. Крім цього, виконання Програми дасть змогу забезпечити вибухонебезпечні об`єкти вугільної, нафтогазової та хімічної галузі безпечними світильниками.

Отож, факти та розрахунки переконують, що заміну звичайних ламп розжарювання на енергоефективні варто розпочинати вже зараз. Адже, навіть такий, здавалось би незначний захід як викручування однієї лампи і укручування іншої, але ефективнішої - це суттєвий крок до покращення добробуту нашого суспільства.
Урядовий Портал
http://www.kmu.gov.ua/
Идентификатор: 4387