Жителі приміського села блокують роботу сміттєвого полігону під Вінницею

Жителі приміського села блокують роботу сміттєвого полігону під Вінницею

Виконавчий комітет Вінницької міської ради заявляє про блокування роботи сміттєвого полігону, розташованого поблизу приміського села Стадниці, всупереч досягнутих домовленостей з сільрадою про початок робіт з повної рекультивації сміттєзвалища.
Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у повідомленні Управління у справах ЗМІ та зв`язків з громадськістю Вінницької міської ради.
"6 липня 2008 року з ініціативи групи депутатів Стадницької сільської ради розпочалось пікетування полігону твердих побутових відходів неподалік від м. Вінниці", - йдеться у повідомленні.
У міськраді зазначають, що учасники пікету встановили п`ять наметів на проїжджій частині дороги, яка веде до полігону, натягнули поперек дороги дріт, а також звалили близько десятка дерев. Таким чином, пікетувальники заблокували під`їзд до полігону техніки, яка вивозить сміття з міста Вінниці, самого села Стадниці, інших населених пунктів Вінницького та сусідніх районів. Водночас, невстановлені особи збили замки на огорожі сміттєзвалища і розпочали підпалювати відходи.
Вінницька міська рада висловлює обурення діями організаторів акції, наголошуючи, що упродовж останніх двох років міська влада розпочала роботи по приведенню полігону до ладу - уже пересипано землею близько 75% поверхні полігону, розпочато відкачування фільтрату з метою запобігання подальшого забруднення ґрунтових вод, вжиті заходи по запобіганню розсипання сміття в процесі його вивозу. При цьому в міськраді визнають, що проблема Стадницького полігону існує давно – протягом більш як 30 років він експлуатувався без дотримання відповідних екологічних і санітарних норм. “Однак незалежні заміри, зокрема районної СЕС, свідчать, що завдяки цим діям (влади міста упродовж останніх двох років) уже зараз екологічна ситуація на територіях, прилеглих до полігону, почала нормалізовуватися", - йдеться у повідомленні Вінницької міської ради.
Влада Вінниці зазначає, що всупереч досягнутим домовленостям з сільською радою, ті ж особи, які напередодні брали участь у зустрічі, долучились до організації блокування сміттєзвалища. "У їх виступах перед односельчанами та представниками ЗМІ замовчується те, що уже існує реальний і готовий до реалізації план по рекультивації полігону. Натомість, висувається основна вимога – негайно припинити вивезення твердих побутових відходів на полігон. Організаторами блокування дороги, яка веде на звалище, свідомо розповсюджується хибна думка, що після припинення експлуатації полігону екологічна ситуація на прилеглих територіях сама нормалізується протягом 2-3 років, що, відповідно, і спонукає жителів села приєднуватись до акції. При цьому депутатам-організаторам акції неодноразово надавалися висновки дослідження, які переконливо свідчать, що при припиненні розпочатих робіт по рекультивації сміттєзвалища - на нормалізацію ситуації можна розраховувати не раніш ніж через 30-40 років", - зазначається у повідомленні.
Вінницька міська рада вважає абсолютно неприпустимими такі дії, спрямовані проти інтересів громади міста і області, та офіційно звернулась до правоохоронних органів з вимогою вжити заходів по припиненню дій, які несуть в собі ознаки порушення чинного законодавства і створюють передумови для виникнення екологічної катастрофи у Вінниці та Вінницькій області.
Водночас, уже 6 червня за дорученням Вінницького міського голови Володимира ГРОЙСМАНА комунальні служби обласного центру вжили негайних заходів по забезпеченню підтримання чистоти та санітарного порядку в місті в належному стані на період, поки триватиме незаконне блокування сміттєзвалища.
Як повідомляв УНІАН, у Вінниці передбачається реалізація проекту з повної рекультивації сміттєвого полігону у Стадниці, розрахованого на 6-8 років. Проект передбачає встановлення поряд із полігоном сміттєсортувальної станції, яка дасть можливість зменшити навантаження на полігон на 40%. Вартість реалізації даного проекту – близько 50 млн. грн.
У 2007 році виконавчий комітет Вінницької міськради виділив майже 37 млн. грн. на рекультивацію сміттєвого полігона біля Стадниці.
Зараз полігон перевантажений на 20-40% - там розміщені 6 млн. тонн сміття. Щодня на полігон привозять ще по 100-120 тонн.
Довідка УНІАН. Стадницьке сміттєзвалище функціонує з 1987 року і займає на сьогодні площу близько 17,5 га. Упродовж багатьох років проблемою сміттєзвалища не займалися, і лише у 2007 році полігон на 75% був пересипаний, розпочалися роботи з відкачки фільтрату.
УНІАН
http://www.unian.net
Идентификатор: 4293