Керівництво Києво-Святошинського району заявляє про незаконну приватизацію 100 га землі, включаючи пам`ятку археології

Керівництво Києво-Святошинського району заявляє про незаконну приватизацію 100 га землі, включаючи пам`ятку археології

Керівництво Києво-Святошинського району Київської області заявляє про незаконне відчуження близько 100 га землі державної власності.
Про це повідомив голова Києво-Святошинської райдержадміністрації Микола ПАШИНСЬКИЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.
За його словами, з незаконно відчуженої землі в межах сіл Лісники, Ходосіївка і Хотів 14 га займає археологічна пам`ятка національного значення Змієві Вали.
Як повідомив М.ПАШИНСЬКИЙ, 4 червня посадовцями управління земельних ресурсів Києво-Святошинського району було видано державні акти на право власності на землю сільськогосподарського ТОВ `Агрокомбінат `Хотівський`.
Підставою для видачі держактів стало рішення Франківського районного суду Львова від 25 лютого 2005 року, яким він зобов`язав громадянина Володимира ПИЛИПЕНКА сплатити 150 грн. заборгованості за договором відступу права вимоги за договором оренди земельної ділянки СТОВ `Агрокомбінат `Хотівський`.
За словами начальника юридичного відділу Києво-Святошинської райдержадміністрації Юрія ДОРОГАНЯ, рішення Франківського райсуду Львова абсолютно не має жодного стосунку до цих земель.
Він додав, що в кожному рядку держакту на право власності на землю міститься порушення закону. Зокрема, в держактах відсутній підпис голови Києво-Святошинської РДА, цільове призначення ділянок не відповідає законодавчо встановленим. Крім того, з часу виготовлення держактів до їх реалізації минуло менше двох тижнів, проекти землеустрою не були розроблені, жодні рішення про надання ділянок ні сільрадами, ні райадміністрацією не приймалися.
Ю.ДОРОГАНЬ також відзначив, що є інформація, що ці землі були приватизовані СТОВ `Агрокомбінат `Хотівський` для перепродажу фізичним особам.
За словами юриста, вказані землі перебували в землях запасу сільських рад і є землями державної власності, тоді як правонаступництво СТОВ `Агрокомбінат `Хотівський` від КСП `Хотівський` не доведене.
За даними Ю.ДОРОГАНЯ, справжніми засновниками СТОВ `Агрокомбінат `Хотівський` є дві юридичні особи - ТОВ `Земельний центр` і ЗАТ `Інвестиційна група `Регіон Капітал`.
За оцінками депутата Києво-Святошинської районної ради Миколи ГЛУШКА, вартість 100 га приватизованих земель становить 100-150 млн. дол.
Голова Лісниківської сільської ради Києво-Святошинського району Ольга САГАЧ додала, що земельні ділянки були призначені для розвитку села і будівництва соціальних об`єктів.
Як відзначив М.ПАШИНСЬКИЙ, про приватизацію землі стало відомо 25 червня, після чого райадміністрація направила звернення Президенту України, прем`єр-міністрові, РНБО і правоохоронним органам з проханням не допустити приватизації державної власності, а також руйнування археологічної пам`ятки національного значення.
При цьому 27 червня Києво-Святошинська РДА звернулася до Київського господарського суду з позовом про заборону відчуження земель.
На думку голови Києво-Святошинської РДА, подібні земельні махінації відбуваються тому, що Держкомзем призначає начальників земельних управлінь без узгодження з районом. Він також висловив побоювання, що архіви управління земельних ресурсів Києво-Святошинського району можуть бути загублені у зв`язку з тим, що управління переїхало в приватне приміщення без відома районної влади.
Присутній на прес-конференції керівник Північної постійно діючої археологічної експедиції Інституту археології НАН України Ігор ГОТУН відзначив, що Змієві Вали - унікальний комплекс, який у науковій літературі називається Велике скіфське городище, і був створений місцевим землеробським населенням 2,5 тисячі років тому.
За його словами, чинне законодавство забороняє приватизацію пам`яток національного значення. При цьому археолог додав, що пам`ятка готувалася до внесення в список культурної спадщини ЮНЕСКО.
Довідка УНІАН. Змієві Вали - залишки системи оборонних укріплень на правому березі Дніпра, зокрема, на території Києво-Святошинського району (в адміністративних межах сіл Ходосіївка, Хотів і Лісники). Спорудження укріплень відносять до епохи Київської Русі.
УНІАН
http://www.unian.net
Идентификатор: 4274