В Україні темпи зростання ринку іпотечного кредитування цього року скоротяться до 40% - експерт

В Україні темпи зростання ринку іпотечного кредитування цього року скоротяться до 40% - експерт

В Україні темпи зростання ринку іпотечного кредитування в 2008 році скоротяться до 40%, порівняно з 2007 роком.
Як передає кореспондент УНІАН, такий прогноз зробив виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації (УНІА) Олексій ПИЛИПЕЦЬ сьогодні під час круглого столу «Іпотека в Україні: від кількості до якості», організованому видавництвом «Економіка».
На його думку, надалі слід чекати скорочення операцій за іпотекою.
За словами О.ПИЛИПЦЯ, через проблеми з фінансуванням іпотеки з квітня ц.р. банки підняли процентні ставки з неї до 20-22% річних у національній валюті і до 15% - в іноземній валюті.
При цьому Нацбанк прийняв ряд посилюючих заходів, серед яких – скорочення термінів кредитування (раніше кредити видавалися до 30 років, зараз – на 15 років).
Експерт також відзначив тенденцію валютизації ринку (збільшення гривневого сегменту з 16,4% до 17,7%). У першому кварталі ц.р. частка іпотечних кредитів в іноземній валюті становила 82%, з них 94% - в доларах, 3% - в євро і 3% - в швейцарських франках.
За прогнозами О.ПИЛИПЦЯ, до кінця року рівень дефолту за іпотекою становитиме 1,5% з тенденцією до його збільшення.
Експерт вважає, що зменшення обсягів іпотечного кредитування позначиться, в першу чергу, на первинному ринку нерухомості, оскільки через неможливість одержати кредит забудовники зможуть розраховувати тільки на кошти приватних інвесторів (громадян). У свою чергу, фінансування за допомогою позичальників декількох об`єктів будівництва може призвести до проблем забудовника, які ризикують не завершити будівництво об`єктів.
За даними УНІА, за перший квартал поточного року ринок іпотечного кредитування України показав зростання 13,9% - до близько 7,9 млрд. грн. (у першому кварталі 2007 року – 20,9% і 5,7 млрд., відповідно). Загальний обсяг заборгованості становив 65 млрд. грн. Частка кредитування на придбання житла на вторинному ринку становила 37,5%, споживчих кредитів під заставу нерухомості - 57,1%, кредитів на будівництво котеджів під заставу незавершеного будівництва – 2,3%.
Середній розмір кредиту на придбання житла на вторинному ринку за три місяці ц.р. становив 256 тис. грн., на кредитування індивідуального житлового будівництва – 548 тис. грн.
Серед лідерів іпотечного ринку в асоціації називають «Укрсиббанк», «Райффайзен Банк Аваль», «Укрсоцбанк», «ОТП», «ПриватБанк».
У першому кварталі ц.р. 16,1% нових іпотечних кредитів видано в Києві і Київській області, 12,9% - в Дніпропетровську, 6,1% - в Донецьку, 5,5% - в Одесі, 4,8% - в Харкові.
Як повідомляв УНІАН, обсяги іпотечного кредитування в Україні в 2007 році становили більше 57 млрд. грн. (1 дол. - 5,05 грн.). Темпи зростання іпотеки порівняно з 2006 роком становили 110%.
УНІАН
http://www.unian.net
Идентификатор: 4217