В Україні вартість будматеріалів з початку року зросла на 40-70% - експерт

В Україні вартість будматеріалів з початку року зросла на 40-70% - експерт

В Україні за січень-травень цього року вартість основних будівельних матеріалів і металу зросла на 40-70%.
Про це УНІАН повідомили в керуючій компанії «Тіко-Констракшен».
За даними аналітиків компанії, зокрема, сталеві труби подорожчали за п`ять місяців на 71,4% (з 420 до 720 грн. за 1 тонну), металопрокат показав зростання в 54,8% (з 4200 до 6500 грн./т), арматура - в 53,9% (з 3900 до 6000 грн./т).
Як відзначила керівник кошторисного відділу компанії Наталія ЗАХАРОВА, істотне подорожчання цієї продукції пов`язане із збільшенням цін на сировину і енергоносії, зростанням тарифів на залізничні і автомобільні перевезення, зростанням заробітної плати і високим рівнем інфляції.
За даними компанії, суттєвий приріст цін відбувся також на бетон (71,4%), цеглу (50-70%), щебінь (54%), цемент (42-47%), а також скло (48,15%). Металопластикові вікна в комплекті подорожчали, щонайменше, на 15%.
При цьому в компанії вважають, що надалі різкого зростання цін на металопродукцію вже не буде, хоча позитивна динаміка їх зростання збережеться не тільки зважаючи на ряд внутрішніх чинників, а й світові тенденції.
«Нещодавня ревальвація гривні суттєво вдарила по експортерах. З 1 червня українські виробники металопрокату підняли ціни ще на 300 дол. на тонні. Швидше за все, в другому півріччі ми станемо свідками вже плавнішого зростання цін. Внаслідок того, що на світовому ринку зараз відчувається значний дефіцит металопродукції, виробники і далі гратимуть на підвищення», - сказала Н.ЗАХАРОВА.
Водночас аналітики компанії «Тіко-Констракшен» вважають, що ні падіння цін на новобудови, ні їх серйозного зростання чекати не варто.
«Різке зменшення платоспроможного попиту, спровоковане згортанням іпотечного кредитування, - потужний аргумент для стабілізації ринку. Тому, швидше за все, навіть з урахуванням подорожчання будматеріалів, збільшення на 42% цього року вартості робіт з проектування, а також зростання рівня заробітної плати в будівельній галузі, малоймовірно, що забудовники підуть на чергове суттєве підвищення», - підсумували в компанії.
Довідка УНІАН. Керуюча компанія ТОВ «ТІКО-Констракшен» була заснована в 1998 році. Основна сфера діяльності: девелопмент торгової, офісної, готельної, складської, житлової нерухомості.
Портфель реалізованих проектів складається з шести бізнес-центрів у Києві загальною площею понад 30 тис. квадратних метрів, а також готельного комплексу «Опера» площею понад 12 тис. кв.м.
На стадії реалізації перебувають ще три проекти: бізнес-центр класу «B» «Карат» (загальна площа - понад 5,8 тис. кв.м), регіональний торгово-розважальний центр «Петрівка» на Московському проспекті, 10 проектів загальною площею понад 160 тис. кв.м, а також торгово-розважальний центр на проспекті Комарова (загальна площа - 45 тис. кв.м).
Загальна площа об`єктів комерційної нерухомості становить більш як 700 тис. кв.м. Окрім цього «ТІКО-Констракшен» планує збудувати котеджне містечко в Бориспільському районі на ділянці 38 га.
Керуюча компанія «ТІКО-Констракшен» входить до групи компаній «ТІКО».
УНІАН
http://www.unian.net
Идентификатор: 4185