Держкомісія рекомендує КДМА до 4 червня затвердити порядок відшкодування вартості інвестицій для будівництва житла постраждалим в афері "Еліта-центр"

Держкомісія рекомендує КДМА до 4 червня затвердити порядок відшкодування вартості інвестицій для будівництва житла постраждалим в афері "Еліта-центр"

Державна комісія з вирішення проблеми забезпечення житлом інвесторів, які зазнали збитків внаслідок діяльності групи будівельних компаній «Еліта-центр», рекомендує КДМА до 4 червня затвердити порядок відшкодування вартості інвестицій, внесених постраждалими громадянами для будівництва житла «Еліта-центр».
Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні повідомив міністр регіонального розвитку і будівництва України Василь КУЙБІДА на засіданні комісії.
За його словами, комісія вирішила схвалити основні положення порядку і договору про забезпечення житлом інвесторів, запропоновані КДМА і представниками потерпілої сторони.
При цьому комісія рекомендувала Київській міськдержадміністрації в двотижневий термін затвердити ці документи.
Згідно з рішенням комісії, КДМА впродовж двох місяців рекомендовано укласти індивідуальні договори з кожним постраждалим інвестором після надходження від них відповідних заявок.
При цьому, за словами учасників засідання комісії, дані документи мають бути винесені на затвердження сесії Київради.
Згідно з порядком, правовою основою для передачі КДМА постраждалим приміщення у власність є договір про переуступку права вимоги від постраждалого до міськадміністрації.
Як говориться в договорі, КДМА зобов`язується поновити постраждалому право на отримання житла і передати приміщення у власність впродовж трьох років.
Договір про забезпечення житлом інвестора укладається між постраждалим і КДМА за наявності таких документів: завірена уповноваженою особою КДМА копія паспорта, довідка МВС про визнання громадянина постраждалим і цивільним позивачем, завірена належним чином копія договору про фінансування будівництва житла компанією «Еліта-центр», завірені копії платіжних документів про сплату «Еліта-Центр» вартості житла, офісного приміщення, паркінгу або іншого нерухомого майна.
При цьому черговість укладення договорів з постраждалими визначає КДМА після узгодження з властями. В першу чергу, укладаються договори з постраждалими, які повністю сплатили вартість квартири, потрапили у тяжке матеріальне становище і, згідно із законодавством, мають право на першочергове забезпечення житлом.
Як повідомляв УНІАН, за даними МВС, в результаті будівельної афери "Еліта-центр" в Києві постраждали 1 тис. 759 чоловік.
З 15 травня постраждалі інвестори встановили біля будівлі Секретаріату Президента кілька наметів і постійно діючий пікет.
З 4 по 8 лютого 2008 року 10 чоловік, постраждалих від аферистів «Еліта-центр», проводили голодовку під стінами Секретаріату Президента. Акцію протесту було припинено після того, як Президент України Віктор ЮЩЕНКО дав постраждалим гарантії вирішення їхніх проблем.
16 травня Київська міська державна адміністрація повідомила, що визначено 16 земельних ділянок під будівництво житлових будинків для ошуканих вкладників «Еліта-центр».
УНІАН
www.unian.net
Идентификатор: 4145