Скорочення обсягів іпотечного кредитування призведе до зниження обсягів будівництва житла в Україні - експерт

Скорочення обсягів іпотечного кредитування призведе до зниження обсягів будівництва житла в Україні - експерт

Скорочення обсягів іпотечного кредитування призведе до зниження обсягів будівництва житла в Україні.
Таку думку УНІАН висловила менеджер департаменту управління нерухомістю управляючої компанії «Тіко-Констракшен» Олена ЧЕРЕДА.
На її думку, скорочення обсягів іпотечного кредитування, а також наростаючі інфляційні процеси, які призводять до зростання собівартості квадратного метра в будівництві й процентних ставок за кредитами, як для населення, так і для бізнесу, призведуть до скорочення обсягів будівництва нового житла й відходу дрібних компаній з ринку житлової нерухомості. Оскільки в умовах істотного скорочення платоспроможного попиту, забудовникам буде невигідно заморожувати фінансові ресурси в будівництві на тривалий час.
«З одного боку, з причини дорожчання кредитних ресурсів і скорочення іпотечного ринку забудовникам логічно було б знизити ціни на житло. Проте навряд чи гравці ринку захочуть зменшити розмір свого прибутку. Тому, швидше за все, вони підуть іншим шляхом - менше будуватимуть. Звичайно, не можна виключати можливість розвитку ситуації за аналогією з прибалтійськими країнами, де вартість житлової нерухомості в 2007 році істотно знизилася й продовжує знижуватися цього року. Але все таки поки для нас вірогіднішим здається зниження будівельних обсягів», - сказала експерт.
О.ЧЕРЕДА вважає, що, перш за все, криза позначиться на середньому класі, що зароджується в Україні, який якраз і є основним покупцем нерухомості за кредитні ресурси.
На думку О.ЧЕРЕДИ, зниження цін можливе лише в сегменті вторинного неякісного житла, проте з урахуванням того, що в Україні традиційно вторинна нерухомість розглядається як менш ризикована альтернатива первинному ринку, то при зменшенні пропозиції на первинному ринку істотного зниження цін на вторинному ринку чекати не варто.
Експерт також акцентує увагу на тому, що однією з тенденцій розвитку ринку житлової нерухомості може стати істотне зниження рівня орендних ставок. «Більшість власників житла не захоче продавати його за нижчою ціною, а це в свою чергу може призвести до збільшення пропозиції в сегменті оренди квартир», - вважає О.ЧЕРЕДА.
За даними експертів, із кінця квітня кількість операцій із житловою нерухомістю знизилася в три рази. При цьому 70% операцій припадає на іпотечні кредити.
Як повідомляв УНІАН, із квітня цього року в Україні спостерігається зниження обсягів іпотечного кредитування.
За даними начальника аналітичного відділу Української національної іпотечної асоціації (УНІА) Ірини КОВАЛИШИН, станом на 1 квітня ц.р. середня ставка за іпотечними кредитами в гривні в Україні становила 15,25%, на сьогодні в більшості банків вона зросла до 18%, а в деяких випадках - до 20-24%. При цьому деякі банки припинили видачу кредитів у національній валюті.
За перший квартал ц.р. ставка за іпотечними кредитами в доларах і євро зросла на 0,5%. Станом на 1 квітня, середня іпотечна ставка в доларах становить 13%, у євро - 12,5%. Середня іпотечна ставка в іноземній валюті на сьогодні становить 14-14,5%.
УНІАН
Идентификатор: 4138