Президент вимагає від Держкомзему вжити заходів для наведення ладу у сфері охорони культурної спадщини

Президент вимагає від Держкомзему вжити заходів для наведення ладу у сфері охорони культурної спадщини

Президент України Віктор ЮЩЕНКО звернувся з листом до голови Державного комітету України із земельних ресурсів Володимира ВОЄВОДІНА з вимогою посилити контроль за дотриманням законодавства у сфері охорони культурної спадщини.
Про це повідомляється на офіційному сайті Держкомзему.
Як зазначено в повідомленні, приводом для звернення стала ситуація у сфері збереження пам`яток археології.
Глава держави зазначає, що в результаті недостатнього контролю державними органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування стаються факти порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини. Під час будівельних і сільськогосподарських робіт допускається руйнування і розорювання унікальних поселень, городищ, зокрема трипільської культури, курганів скіфсько-сарматського періоду, пам`яток археології козацької доби (зокрема козацьких могил), трапляються випадки грабіжницького знищення їх окремими особами.
Президент вважає незадовільною роботу з обліку та паспортизації об`єктів культурної спадщини, їх наукового вивчення, класифікації та державної реєстрації, визначення і виключення зон охорони пам`яток з проектів планування забудови та реконструкції міст і селищ.
В.ЮЩЕНКО вимагає притягати до суворої відповідальності винних у порушенні законодавства про охорону культурної спадщини, вжити рішучих заходів із забезпечення збереження пам`яток археології.
Президент доручив голові Держкомзему проінформувати його про вжиті заходи до 1 вересня 2008 року.
Довідка УНІАН. В Україні на державному обліку перебувають понад 130 тис. пам`яток, з них понад 57 тисячі - пам`ятки археології (зокрема 418 - національного значення).
УНІАН
Идентификатор: 4103