Київ має перейти від спалювання сміття до його сортування та переробки – голова екокомісії Київради

Київ має перейти від спалювання сміття до його сортування та переробки – голова екокомісії Київради

Будівництво нового сміттєспалювального заводу на Троєщині не вирішить проблему утилізації сміття у Києві, а лише створить додаткові проблеми для жителів Деснянського району.
Про це йдеться у переданій УНІАН заяві голови Постійної комісії Київради з питань екологічної політики Анатолія КОВАЛЕНКА.
„Вирішувати проблему сміття потрібно у принципово іншій площині. Київ потребує якнайшвидшого запровадження повноцінної системи роздільного збирання сміття з наступним будівництвом не сміттєспалювальних заводів, а сміттєпереробних: на зміну спаленню має прийти переробка,” - переконаний А.КОВАЛЕНКО.
Він зазначає, що в цьому питанні владі столиці не потрібно вигадувати “свій київський велосипед”, а варто лише скористатися досвідом європейських країн. Як приклад А.КОВАЛЕНКО навів Німеччину, де програму сортування сміття було запроваджено у 70-ті роки минулого століття. Спочатку там для мешканців передбачались спеціальні доплати, щоб вони кидали відповідне сміття у потрібний контейнер. Через кілька років, коли така система „прижилася” і мешканці міст до неї звикли, було запроваджено систему адміністративних штрафів за порушення існуючого порядку викидання сміття. За словами голови екокомісії, на сьогодні подібна система збирання відходів є загальноприйнятою для Європи і вважається нормою для цивілізованих країн.
Таким чином, на його переконання, в проблема Києва в зазначеному питанні може бути вирішена шляхом запровадження системи роздільного збирання сміття та спорудження двох нових сміттєпереробних заводів поруч з ефективною реконструкцією існуючого заводу зі спалення сміття „Енергія”. Як зазначив А.КОВАЛЕНКО, реконструкція “Енергії” повинна включати встановлення дієвої системи фільтрації викидів у повітря від шкідливих речовин.
Він також повідомив, що його думку поділяють у Блоці Кличка, від якого він висунутий кандидатом в депутати Київради на позачергових виборах в столиці. Крім того, як повідомив А.КОВАЛЕНКО, представники політичної сили мають намір ліквідувати практику прибирання міста лише у робочі дні, коли за суботу-неділю двори столиці стають гігантськими смітниками. “Сміття буде вивозитись регулярно і щодня, а кияни своїм розумінням і сумлінним ставленням допоможуть новій міській владі якнайшвидше запровадити систему роздільного збору відходів”, - висловив переконання А.КОВАЛЕНКО.
УНІАН
Идентификатор: 4105