Держархбудінспекція за чотири місяці знизила обсяг видачі ліцензій забудовникам у 15 разів – до 195

Держархбудінспекція за чотири місяці знизила обсяг видачі ліцензій забудовникам у 15 разів – до 195

Державна архітектурно-будівельна інспекція, станом на 5 травня ц.р., видала 195 ліцензій забудовникам, що в 15 разів менше, ніж за чотири місяці минулого року (2949 ліцензій).
Про це УНІАН повідомили в прес-службі Міністерства регіонального розвитку та будівництва України.
За даними відомства, із загальної кількості ліцензій на господарську діяльність, пов`язану зы створенням об`єктів архітектури, фізичним особам було видано 30 ліцензій. 152 ліцензії видано терміном на 3 роки, 43 – на 5 років.
За словами начальника Державної архітектурно-будівельної інспекції Олександра БОНДАРЕНКА, ключовою відмінністю від тієї процедури ліцензування, що діє до 2008 року, стала ліцензійна експертиза (обов`язкова перевірка) суб`єктів господарської діяльності, котрі мають намір одержати ліцензію на проведення окремих робіт у будівельній галузі.
«Це дає можливість забезпечити достовірну і якісну оцінку претендентів на отримання ліцензії, дія якої поширюється не на окремий регіон, як було раніше, а на всю Україну", - сказав О.БОНДАРЕНКО.
Як повідомляв УНІАН, з 1 січня 2008 року Державною архітектурно-будівельною інспекцією України запроваджено новий Порядок ліцензування певних видів господарської діяльності в будівництві.
Порядком запроваджена диференціація терміну дії ліцензії. Для юридичних і фізичних осіб, які починають будівельну діяльність, ліцензія видається терміном на 3 роки, а для тих, хто має практичний досвід належної організації будівельного процесу, на 5 років.
Для проведення ліцензійної експертизи Держархбудінспекцією на сьогодні уповноважені 42 експертні організації, її здійснюють 389 експертів. Державну форму власності мають шість організацій, зокрема, в Києві – три, в Донецьку, Вінниці та Одесі – по одній організації.
Термін роботи експертів з підготовки висновку не може перевищувати 25 робочих днів, зокрема, перевірка суб`єкта будівельної діяльності має тривати не більше 5 робочих днів.
УНІАН
Идентификатор: 4101