У Києві 15 травня пройдуть громадські слухання щодо якості житлово-комунальних послуг

У Києві 15 травня пройдуть громадські слухання щодо якості житлово-комунальних послуг

У Києві 15 травня пройдуть громадські слухання на тему «Проблеми надання киянам якісних житлово-комунальних послуг і шляхи їх вирішення».
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова правління Громадської організації «Союз власників житла Києва» Сергій ДЄДОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.
За його словами, організатором проведення слухань є ГО «Союз власників житла Києва» і «Асоціація «Територіальна громада».
С.ДЄДОВ зазначив, що таким чином організації вирішили реалізувати своє право на громадський контроль над якістю комунальних послуг. Він додав, що заходи було задумано «ще до виборів».
На слуханнях планується обговорити наступні питання: тарифи на ЖКП, надання фінансування житлово-будівельним кооперативам (ЖБК) і об`єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) з бюджету Києва, стан прибудинкових територій і природного середовища столиці.
За словами голови правління Союзу, прибудинкові території в будинках ОСББ і ЖБК часто не приватизовані, тому вони забудовуються навіть без попередження землекористувачів. Він вважає, що слід спростити порядок отримання землевідведень прибудинкових територій, закріпити їх межі, а також ввести мораторій на відведення прибудинкових територій на два роки, щоб упорядкувати їх облік.
С.ДЄДОВ зазначив, що «родзинкою» заходу буде надання учасниками оцінки роботи міської і районних влад та їх ставлення до ЖБК і ОСББ.
Серед запрошених на слухання - голови ЖБК, ОСББ усіх районів Києва, керівники підрозділів КМДА, заступники голів райдержадміністрацій із житлової сфери, кандидати на пост мера Києва.
С.ДЄДОВ додав, що забудова прибудинкових територій погіршує якість комунальних послуг, оскільки знижується тиск води у водопровідних мережах і температура - в тепломережах.
У свою чергу член правління «Союзу власників житла Києва» Михайло КАЛЬТАГЕЙСЕР повідомив, що тарифна політика в столиці дуже невизначена і заплутана. Він вважає, що тарифи на комунальні послуги мають зростати поступово, а структура тарифів і обсяги споживання послуг мають бути прозорими і зрозумілими споживачеві.
М.КАЛЬТАГЕЙСЕР зазначив, що через незбалансованість тарифів порушується фінансова система утримання будинків. При цьому на фінансовий стан ОСББ і ЖБК серйозно впливають і пільги, які надаються за професійною ознакою замість того, щоб надавати їх тим, хто цього потребує.
На думку голови ЖБК «Електрон-2» Світлани КУЗЮКОВОЇ, київській владі слід визначити виробників і надавачів комунальних послуг для того, щоб мешканці будинків могли укладати з ними прямі договори. Вона вважає, що укладення прямих договорів сприятиме ліквідації заборгованостей з оплати ЖКП і убезпечить будинки від банкрутства.
За даними Союзу, на сьогодні під управлінням ОСББ і ЖПК перебуває близько 25% житла в Києві. При цьому столиця перебуває на 19-му місці за темпами створення ОСББ в Україні. У 2007 році в Києві було створено всього 42 ОСББ, у 2006 році - 65 об`єднань.
Слухання пройдуть у великому залі Центрального будинку офіцерів (вул. Грушевського, 30/1).
УНІАН
Идентификатор: 4097