ЄБРР готовий виділити 30 млн. євро на розвиток транспортної мережі Києва

ЄБРР готовий виділити 30 млн. євро на розвиток транспортної мережі Києва

Європейський банк реконструкції та розвитку готовий виділити 30 млн. євро на розвиток транспортної інфрастуктури Києва, а також грант у 200 тис. євро для будівництва першого тунелю для автотранспорту, що проляже під Дніпром.
Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні головний банкір відділу муніципальної та екологічної інфраструктури ЄБРР Оксана СЕЛЬСЬКА і мер Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, а також керівники комунальних підприємств “Київавтодор” Георгій ГЛІНСЬКИЙ та “Київдорсервіс” Василь СТУС підписали відповідну угоду про підготовку кредитного фінансування.
Як повідомила О.СЕЛЬСЬКА, питання нового кредиту розглядається за зверненням Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО та з метою покращення рівня транспортної інфраструктури Києва до європейського рівня.
“Для нас дуже велика честь - співпрацювати з таким великим містом як Київ. Ми задоволені нашої співпрацею”, - прокоментувала наміри про подальшу співпрацю О.СЕЛЬСЬКА.
“ЄБРР розуміє ту складну ситуацію, у якій знаходяться і комунальні підприємства Києва, і міська влада. І ми готові співпрацювати”, - сказала вона.
Згідно з оприлюдненою інформацією, передбачається, що 20 млн. євро із суми кредиту буде виділено КП “Київдорсервіс” на розробку і встановлення системи “Розумні світлофори” та автоматизованого управління транспортом в місті для впровадження системи єдиного паркувального простору. Ще 10 млн. євро передбачається виділити “Київатодору” на реконструкцію площ та розв’язок в столиці.
Розглядається термін кредиту у 10 років, з яких два роки – пільговий період і 8 років – період повернення основної суми боргу. Відсоткова ставка – 6,5%.
Щодо гранту для Києва на реалізацію проекту будівництва автотунелю О.СЕЛЬСЬКА повідомила: “Ми хочемо також розглянути можливість співпраці і фінансування такого проекту. В даній ситуації ЄБРР залучив грант на 200 тис. євро, щоб зробити попереднє техніко-економічне обґрунтування і розрахунки технічних та фінансових можливостей побудови такого тунелю”.
Нагадаємо, тунель з’єднає площу Перемоги на правому березі Дніпра у Києві зі станцією метро “Лівобережна” на лівому березі. Передбачається, що з однії точки в іншу автомобілісти зможуть потрапити за 10 хвилин.
В інтерв’ю журналістам О.СЕЛЬСЬКА повідомила, що остаточне рішення щодо кредиту прийматиметься на засіданні Ради директорів ЄБРР, яке заплановане на 22 липня.
Щодо попереднього кредиту ЄБРР у розмірі 100 млн. євро, який був наданий Києву минулого року, вона повідомила, що його кошти поки не використані, оскільки досі не завершились тендери щодо залучення підрядників на виконання запланованих робіт (для КП “Київський метрополітен” передбачено кошти в сумі 40 млн. євро і для КП “Київпастранс” – 60 млн. євро).
УНІАН
Идентификатор: 4090