УНП пропонує забезпечити житлом київських черговиків шляхом оренди для них квартир за кошти міського бюджету

УНП пропонує забезпечити житлом київських черговиків шляхом оренди для них квартир за кошти міського бюджету

Українська народна партія розробила механізм, який дозволить уже за перший рік розселити в окремі квартири понад 20 тис. київських родин
Про це УНІАН повідомили у прес-службі УНП.
„Якщо мерія надаватиме житло нинішніми темпами - близько 3 тисяч квартир на рік – то на ліквідацію квартирної черги знадобиться 54 роки”, - заявив кандидат у депутати Київради від УНП, член Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-club» Олександр ТОДІЙЧУК.
На його думку, в разі «щорічного задоволення потреб киян в житлі на нинішні 0,7% квартирна черга втрачає сенс». «Вставши сьогодні в чергу в 25-річному віці, киянин отримає квартиру… в 79 років», - наголошує він. Навіть «якщо темпи просування черги подвоїти, то строк очікування квартири дорівнюватиме трудовому стажу», зазначає ТОДІЙЧУК.
На його думку, „забудовники не зацікавлені в будівництві дешевого соціального житла». В той же час, „Київ безплатно отримує 7-10% квартир від кожного комерційного забудовника. Пізніше це житло або надається черговикам безпосередньо, або реалізується на аукціонах, щоб за отримані кошти придбати соціальне житло”, - зазначає політик. Разом з тим, підкреслює О.ТОДІЙЧУК, „така схема не вирішує проблему житла для тих, хто його потребує (молодь та малозабезпечені верстви населення) і одночасно загострює проблему хабарництва чиновників”.
Для ефективного розв`язання житлової проблеми у Києві УНП вважає за необхідне скористатися механізмом, що діє в країнах Європи та США. „Ми пропонуємо на відкритих аукціонах продавати отриману від забудовника комерційну нерухомість та побудоване за рахунок столичного бюджету житло, а за отримані кошти орендувати квартири для черговиків. Причому для запобігання корупції при видачі компенсацій на оренду, ці кошти необхідно віддавати безпосередньо орендодавцю», - пропонує О.ТОДІЙЧУК.
За його підрахунком, „у такий спосіб уже за перший рік можна буде розселити в окремі квартири понад 20 тис. київських родин, що суттєво полегшить життя як мінімум 100 тисячам киян, які десятками років живуть в нестерпних житлових умовах».
«Механізм полягає у формуванні спеціального Фонду, з якого місто фінансуватиме оренду житла черговикам як мінімум протягом 8 років. Уже у 2008 р. обсяг такого Фонду складе понад 400 млн. доларів. Це дозволить оплатити з бюджету Києва вже цього року сім`ям черговиків сукупно понад 500 тис. місяців оренди», - зазначає О.ТОДІЙЧУК.
Разом з тим, представник УНП акцентує увагу на тому, що „паралельно з довгостроковою орендою необхідно розробляти індивідуальні програми лізингу з врахуванням рівня середньої зарплати в Києві, завдяки яким орендарі зможуть поступово викупити своє житло”. За основу таких програм О.ТОДІЙЧУК пропонує взяти схему, коли на погашення лізингових виплат йтиме частина заробітної плати орендаря”.
УНІАН
Идентификатор: 4083