Інвестори «Еліта-центр» пропонують КМДА підписати цивільно-правові угоди про переуступку права вимоги

Інвестори «Еліта-центр» пропонують КМДА підписати цивільно-правові угоди про переуступку права вимоги

Інвестори «Еліта-центр» пропонують Київській міській державній адміністрації підписати з потерпілими цивільно-правові угоди про переуступку права вимоги.
Про це повідомив голова правління ГО «Центр правозахисту» Юрій ФЕДОРЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.
«Рішенням проблеми «Еліта-центру» є підписання цивільно-правових договорів між потерпілими і КМДА. Міська адміністрація чомусь забуває, що вона є цивільним відповідачем в усіх кримінальних справах, які зараз знаходяться в суді», - сказав Ю.ФЕДОРЕНКО.
На його думку, не може бути й мови про те, що житло одержить тільки якась частина потерпілих. «Дійсно, до закінчення розгляду справи в суді, ми перебуваємо в підвішеному стані: люди – на вулиці і без житла, за яке вони заплатили. Нам не потрібен гучний кримінальний процес, в результаті якого Київська міська держадміністрація буде визнана відповідачем, і з неї стягуватимуть збиток. Ми згодні перейти на цивільно-правові угоди, які б вирішили це питання», - додав він.
Водночас, заступник голови КМДА Володимир ГОЛОВАЧ у розмові, що відбулася з журналістами, повідомив, що саме він ініціював підписання з потерпілими цивільно-правових угод про переуступку права вимоги. «Такий механізм компенсації збитку є пропозицією, яка витікає виключно від КМДА. І до цього часу, на жаль, ані від депутатів Верховної Ради, ані від Міністерства юстиції, ані від уряду таких пропозицій не надходило. Ніхто іншого варіанту досі не запропонував», - заявив В.ГОЛОВАЧ.
За його словами, постраждалі в рамках підписаних угод повинні самі визначити той об`єкт, якому будуть передані вимоги. «Має бути той, хто візьме на себе відповідальність – взяти на себе право їх вимоги, надати їм житло, а потім стягувати збиток з винних осіб. Це може бути хто завгодно. Кому вони хочуть передати свої вимоги – хочуть передати КМДА, значить, передають КМДА», - додав заступник голови адміністрації.
У свою чергу, Ю.ФЕДОРЕНКО підкреслив, що в результаті підписання угод за зразком, запропонованим Київською міськадміністрацією, всі потерпілі можуть залишитися без житла. «В результаті уважного вивчення тексту запропонованої угоди, ми дійшли висновку, що така угода не може бути підписана тільки з однієї причини – воно дозволяє КМДА в рамках кримінальної справи судитися самій проти себе, а це може привести до того, що всі потерпілі залишаться без житла», - пояснив голова правління ГО «Центр правозахисту».
Як повідомляв УНІАН, з 4 по 8 лютого 2008 року 10 чоловік, які потерпіли в результаті афери «Еліта-центр», провели акцію голодування під стінами Секретаріату Президента з вимогою до глави держави втрутитися в ситуацію щодо вирішення їх проблеми. Ще 300 чоловік приєдналися на підтримку голодуючих.
4 лютого В.ЮЩЕНКО видав Указ, яким оголосив догану голові Київської міської державної адміністрації Леоніду ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ за недоліки в роботі зі стабілізації ситуації на первинному ринку житла і ослаблення виконавської дисципліни. Президент також доручив Кабміну створити спеціальну комісію з вирішення проблеми потерпілих від афери «Еліта-центру». 8 лютого потерпілі припинили голодування після того, як В.ЮЩЕНКО дав гарантії вирішення їхніх проблем.
За даними МВС, в результаті будівельної афери «Еліта-центр» у Києві постраждали 1 тис. 759 чоловік.
УНІАН
Идентификатор: 4045