Українці зможуть придбати доступне житло з 2009 року - Куйбіда

Українці зможуть придбати доступне житло з 2009 року - Куйбіда

Українці зможуть придбати квартири за програмою будівництва доступного житла починаючи з 2009 року.
Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні журналістам повідомив міністр регіонального розвитку та будівництва Василь КУЙБІДА.
За його словами, доступне житло вже можна буде придбати наступного року, а в сільській місцевості - з кінця цього року.
За даними міністра, 2-4-квартирні будинки в сільській місцевості можуть бути побудовані за 3 місяці, а будівництво багатоквартирних триває до одного року.
В.КУЙБІДА зазначив, що міністерство завершило розробку законопроекту «Про будівництво доступного житла» і провело громадське обговорення документа. В цілому Мінрегіонбуд фактично завершив розробку нормативної бази для будівництва доступного житла: залишилося тільки прийняти закон і передбачити в бюджеті кошти на цю програму, уточнив міністр.
За його даними, норма по доступному житлу передбачає 18-22 кв. м на одну особу.
В.КУЙБІДА нагадав, що при внесенні змін до держбюджету-2008, згідно з указом Президента, на будівництво доступного житла планується закласти не менше 0,5% від ВВП, тобто 0,5 млрд. грн.
Він також повідомив, що минулого тижня було завершено конкурс проектів будівництва доступного житла, в результаті якого відібрано 71 проект, які можуть стати пілотними.
На думку В.КУЙБІДИ, забудовники зацікавлені брати участь у будівництві доступного житла. Він вважає, що їхній інтерес пояснюється просто: найбільші прибутки на ринку житла мають забудовники; на цих роботах вони теж одержать прибуток, не такий великий, але їх влаштовує, оскільки цей ринок житла тільки формується.
Міністр підкреслив, що вартість доступного житла не буде постійною, вона варіюватиметься в межах 500 дол. за 1 кв. м.
Він нагадав, що з метою здешевлення житла на його вартість впливатимуть декілька чинників: використання вітчизняних будматеріалів (які займають 50% від вартості будівництва), використання існуючих проектів будинків, а не розробка нових (2-3% від вартості будівництва), безкоштовне виділення земельних ділянок (5-7% від вартості будівництва) і відсутність відрахувань на розвиток міста.
Як повідомляв УНІАН, 26 березня Президент України на загальних зборах членів Будівельної палати України заявив, що «2008-й рік ми оголошуємо Роком реалізації програми «Доступне житло».
"Не йдеться про соціальне житло, не йдеться про молодіжне житло, не йдеться про елітне житло. Йдеться про доступне житло для пересічного громадянина», - сказав Віктор ЮЩЕНКО і висловив упевненість, що цей проект буде реалізований.
Він також зазначив, що при внесенні змін до бюджету уряд має виділити 2 млрд. грн. для реалізації цієї програми.
Довідка УНІАН. На сьогодні в Україні в черзі на отримання житла стоїть 1,3 млн. осіб, причому "черговикам" безкоштовно надається 20 тис. квартир із 87 тис. квартир, які будуються щорічно. Програма "Доступне житло" розрахована на сім`ї, щомісячний дохід яких становить 2,5-3 тис. грн. Одну третину від вартості житла таким людям має оплачувати держава, на що в 2008 р. планується виділити 500 млн. грн, дві третини – замовники житла шляхом спецкредитування, в якому будуть задіяні Державна іпотечна установа й комерційні банки.
УНІАН
Идентификатор: 3988