Учасники акції `Захистимо Київ` просять Тимошенко припинити будівництво біля Жовтневої лікарні

Учасники акції `Захистимо Київ` просять Тимошенко припинити будівництво біля Жовтневої лікарні

Учасники акції «Захистимо Київ» звертаються до прем`єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО з проханням припинити будівництво житлового будинку по вул. Богомольця, 2, біля Олександрівської (колишньої Жовтневої) клінічної лікарні Києва.
Про це повідомила депутат Київської міської ради, лікар Ольга БОГОМОЛЕЦЬ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.
За її словами, 30 березня на доброчинному концерті в меморіальному парку ім. академіка Богомольця, який проходив на знак протесту проти незаконного будівництва, його учасники зібрали тисячі підписів під зверненням до Ю.ТИМОШЕНКО, в якому просять прем`єр-міністра «терміново підготувати проект порядку забудови території історичних міст, а до затвердження цього порядку заборонити будівництво в історичних ареалах населених пунктів без проведення незалежної суспільної пам`ятникоохоронної експертизи».
У своєму зверненні кияни вимагають вжити невідкладних заходів щодо припинення незаконного будівництва на території Олександрівської лікарні і в охоронній зоні пам`ятника історії і культури національного значення - садиби Інституту фізіології ім. О.Богомольця і проведення необхідних експертиз з визначенням збитків, уже завданих їм будівництвом, а також притягати до відповідальності винних посадовців.
Депутат Київради повідомила, що «в результаті незаконного відведення земельних ділянок на території лікарні зруйновано поліклінічне відділення, допоміжні і господарські будівлі, знищено близько 300 дерев».
О.БОГОМОЛЕЦЬ підкреслила, що «ми не переслідуємо політичних цілей, ми не бажаємо одержувати допомогу з рук будь-яких політичних партій чи сил».
«Нас дуже дивує, що найвпливовіша в Києві політична сила - Блок Юлії Тимошенко - зараз фактично знаходиться на боці порушників закону. На сьогодні головний забудовник є депутатом Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко. Це Іван Іванович КУРОВСЬКИЙ, бізнес-структура якого - «Житлобуд» - і здійснює незаконну забудову», - сказала вона.
О.БОГОМОЛЕЦЬ звернулася до Ю.ТИМОШЕНКО з проханням узяти під особистий захист і контроль ситуацію з будівництвом біля лікарні. «У нас не залишилося шляхів для мирного вирішення цієї проблеми», - додала вона.
Депутат Київради сказала, що її не влаштовує тимчасове припинення будівництва. «Нам потрібне рішення про відміну землевідведення, потрібне рішення суду і прокуратури, щоб особи, які давали згоду, понесли покарання», - уточнила вона.
У свою чергу головний лікар Олександрівської лікарні Олексій ВОЛИК зазначив, що лікарня надає допомогу цілодобово, а в корпусах офтальмології і урології, які виходять до ділянки забудови, проводяться операції.
Як повідомив академік Міжнародної академії проблем гіпоксії, завідувач відділенням патофізіології Інституту фізіології ім. О. Богомольця НАН України Вадим БЕРЕЗОВСЬКИЙ, вже три місяці біля пролому в стіні Жовтневої лікарні, захищеного огорожею, чергують жителі будинків і лікарі лікарні та інституту. Проте і у суботу, і в неділю на схилах працювала техніка, яка проводить земляні роботи.
«Якщо на верхній терасі збудувати 10-поверховий будинок з 4-поверховим паркінгом, то буде повторення Лук`янівської трагедії», - вважає він.
За інформацією О.БОГОМОЛЕЦЬ, учора на доброчинному концерті «десятки організацій» ініціювали проведення «Маршу безпартійних» на знак протесту проти незаконної забудови київських зелених зон, який планується провести 16 квітня на Майдані Незалежності.
Під час прес-конференції народний депутат України Віктор УКОЛОВ (БЮТ) запросив О.БОГОМОЛЕЦЬ і представників лікарні на сьогоднішню зустріч з першим віце-прем`єр-міністром України Олександром ТУРЧИНОВИМ о 15.00 у Кабінеті міністрів.
Як повідомляв УНІАН, за словами юриста Марини СОЛОВЙОВОЇ, котра займається питаннями забудови на території Жовтневої лікарні, рішення Київради про виділення понад 2 га землі на території лікарняної установи прийнято з численними порушеннями. Зокрема, без згоди лікарні на виділення землі під це будівництво, також не було змінено цільове призначення земельної ділянки (це земля рекреаційного призначення).
Крім того, за словами юриста, на території лікарняних установ не допускається будівництво споруд, функціонально з ними не зв`язаних, а на рекреаційній території взагалі неможливе будівництво.
М.СОЛОВЙОА також заявила, що не була проведена комплексна державна експертиза цього будівництва.
У свою чергу, головний лікар Жовтневої лікарні підкреслював, що якщо будівництво продовжиться, корпуси лікарні взагалі будуть зруйновані через можливі зрушення.
Він також зазначив, що офісний центр, який планується звести, порушує всі санітарні норми будівництва, оскільки має бути розташований на відстані не менше 30-40 м від корпусів, де проводяться численні операції. Насправді ж ця відстань становить близько 5 метрів.
УНІАН
Идентификатор: 3983