Землекористувачі Бориспільського району починають пікетування Секретаріату Президента і Київської ОДА

Землекористувачі Бориспільського району починають пікетування Секретаріату Президента і Київської ОДА

Сьогодні землекористувачі сіл Щасливе, Гора, Велика Олександрівка, міст Бориспіль, Ірпінь і Васильків Київської області почнуть безстрокове пікетування Секретаріату Президента України і Київської обласної державної адміністрації з вимогою повернути їм земельні ділянки і звільнити посадовців, які сприяли незаконним операціям із землею.
Про це повідомив юрист, який захищає права землекористувачів сіл Щасливе, Гора і Борисполя, Віктор КОЛБАНЦЕВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.
За його словами, о 12.00 учасники пікету почнуть ставити намети біля Секретаріату Президента.
В.КОЛБАНЦЕВ повідомив, що рішення про пікетування Секретаріату відкладалося тричі, оскільки землекористувачам була обіцяна особиста зустріч з Президентом Віктором ЮЩЕНКОМ.
За даними юриста, пікетники вимагатимуть зустрічі з Президентом і мають намір передати йому скаргу на 18 аркушів з додатком на 550 аркушів, де містяться задокументовані вимоги і факти порушень земельного законодавства в селах Щасливе, Гора, Проліски, Велика Олександрівка.
У свою чергу, голова громадської організації “Союз власників землі Київської області”, депутат Бориспільської міськради Ярослав ГОДУНОК повідомив, що сьогодні також починається безстрокова акція протесту біля Київської облдержадміністрації.
“Сьогодні актив нашої громадської організації проведе широкомасштабну безстрокову акцію пікетування Київської обласної ради і держадміністрації з вимогою розглянути питання про корупцію в Головному управлінні земельних ресурсів Київської області і систематичні порушення законодавства керівником Київоблзему Андрієм ІВАНЮКОМ”, - сказав Я.ГОДУНОК.
За його словами, серед вимог пікетників - звільнення А.ІВАНЮКА з посади, а також відповідна реакція Київської облради і ОДА щодо припинення незаконних операцій із землею.
Я.ГОДУНОК додав, що якщо буде вжито відповідних заходів, пікетники продовжать акцію біля Секретаріату Президента, Кабінету міністрів, Верховної Ради, СБУ і прокуратури.
На думку Я.ГОДУНКА, “А.ІВАНЮК сьогодні не тільки вчиняє конкретні злочини і порушення земельних відносин, а також прикриває тих рейдерів, через яких сьогодні ми стоїмо на (Бориспільській) трасі". При цьому він зазначив, що правоохоронні органи не діють, і покривають “дану особу і його злочинну діяльність”.
За даними депутата Бориспільської міськради, “впродовж трьох місяців цього року начальником Головного управління земельних ресурсів А.ІВАНЮКОМ без аукціонів в авральному порядку було безоплатно роздано тисячі гектарів землі, приблизна вартість яких 5 млрд. грн.”.
Він також зазначив: “Спритні ділки знайшли можливість обходити законодавство, яким чином можна одержати ліс. Вони з`ясували, що в законодавстві вказано, що можна одержати тільки до 1 гектара у власність. І вони сьогодні одержують наділи по 0,99 га і обходять чинне законодавство, тому що на все, що більше гектара, повинна давати згоду Верховна Рада”.
Серед прикладів порушення земельного законодавства і незаконних операцій із землею в Ірпені депутат Васильківської міськради Віктор БАРХОМЕНКО назвав вилучення земель Національного аграрного університету, а також ситуацію в Бучі із зміною цільового призначення земель під котеджну і комерційну забудову.
У свою чергу, депутат Васильківської міськради Богдан КОРЧИНСЬКИЙ зазначив, що у Василькові продано землі більше, ніж існує в місті.
Як повідомляв УНІАН, після ініціації в 1998 року з боку кредиторів банкрутства КСП «Бориспільське» і «Бортничі», ліквідаційна комісія в 2001 році уклала з АТЗТ «Укрфінком» договір купівлі-продажу на землі і майно колишніх сільгосппідприємств, а потім за позовом «Укрфінкому» до ліквідаторів Автозаводський районний суд м. Кременчук Полтавської області зобов`язав Бориспільську райдержадміністрацію видати розпорядження про безоплатну передачу у власність «Укрфінкому» понад 4 тисяч га землі. У перелік цих земель ввійшли і селянські паї, хоча на момент банкрутства вони вже не відносилися до земель КСП і знаходилися в приватній власності жителів Щасливого і Гори.
Селяни дізналися про ці махінації лише в березні 2006 року, коли Бориспільський міжрайонний суд скасував їх акти на право власності на землю.
Оскільки терміни апеляційного оскарження по багатьом судовим рішенням вже закінчилися, селяни організували акцію протесту уздовж Бориспільської траси.
16 серпня Київський адміністративний апеляційний суд відновив терміни оскарження рішення Бориспільського міжрайонного суду, яким у місцевих селян були відібрані земельні паї.
30 серпня 2006 р. Президент України пообіцяв жителям сіл Щасливе і Гора, що їм повернуть землю.
В.ЮЩЕНКО повідомив, що місяць тому доручив юридичному департаменту Секретаріату Президента спільно з обласною прокуратурою розібратися в ситуації, що склалася з їх власністю на землю.
За словами В.ЮЩЕНКА, за підсумками перевірки стало зрозуміло, що «один злодій від суддівства» Бориспільського міського суду Київської області КОРНІЄЦЬ самочинно без запрошення сторін на судове засідання виніс постанову, якою забрав майже у 500 громадян одну тисячу гектарів землі".
УНІАН
Идентификатор: 3972