Ющенко закликає місцеву владу безкоштовно виділяти землю для будівництва доступного житла

Ющенко закликає місцеву владу безкоштовно виділяти землю для будівництва доступного житла

Президент України Віктор ЮЩЕНКО закликає місцеві органи влади безкоштовно виділяти земельні ділянки для будівництва доступного житла.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав, виступаючи cьогодні на загальних зборах членів Будівельної палати України.
Президент підкреслив, що сьогодні майже 35-40% вартості квадратного метру житла нараховується саме через дороговизну земельних ділянок:
В.ЮЩЕНКО висловив сподівання, що під час доопрацювання державного бюджету України механізм безплатного виділення земельних ділянок буде передбачено на законодавчому рівні.
Цей механізм, на думку глави держави, дозволить значно здешевити житло і буде одним з пунктів реалізації Державної програми доступного житла.
Також Президент закликав Міністерство фінансів, Нацбанк України, іпотечні установи та інші фінансові структури опрацювати варіанти доступних кредитів для пересічних громадян.
Водночас В.ЮЩЕНКО підкреслив, що велика роль в реалізації Програми доступного житла має відводитись державі. Він підкреслив, що в жодній країні такий проект не може бути реалізований без участі держави. На його думку, держава має зробити перший внесок для того, щоб запустити цей проект.
Як вважає Президент, сьогодні кошти, які виділяються на будівництво, використовуються неефективно. Зокрема, він розкритикував те, що більшість житла, яке будується, отримують високопосадовці, а не пересічні громадяни.
«Доступне житло має бути і для народного депутат, і для Президента, і для вчителя, і для медика, але для цього мають бути єдині нормативи», - підкреслив В.ЮЩЕНКО, запропонувавши механізм, відповідно до якого, держава має надавати громадянам одноразову грошову допомогу для початку будівництва в розмірі однієї третини від вартості житла. Дві третини має виплачувати сам громадянин за рахунок доступних кредитів на 19-20 років.
«2008 рік ми оголошуємо Роком реалізації програми «Доступне житло». Мова не йде про соціальне житло, мова не йде про молодіжне жило, мова не йде про елітне житло. Мова йде про доступне житло для пересічного громадянина», - сказав Президент, висловивши впевненість, що цей проект буде реалізовано.
Він також зазначив, що при внесенні змін до бюджету уряд має виділити 2 млрд. грн. для реалізації цієї програми.
«Ми можемо шістьма хлібами нагодувати набагато більше людей з черги (на житло), ніж за попередні роки», - сказав Президент, говорячи про реалізацію державної програми «Доступне житло».
УНІАН
Идентификатор: 3967