Профільний комітет ВР вважає критичним кадрове забезпечення в ЖКГ та будівництві

Профільний комітет ВР вважає критичним кадрове забезпечення в ЖКГ та будівництві

Комітет Верховної Ради з питань будівництва, житлово-комунального господарства і регіональної політики вважає критичним стан кадрового забезпечення в галузях ЖКГ та будівництва.
Про це УНІАН повідомили в інформаційному управлінні Верховної Ради.
"Проблема забезпечення галузі кадрами є досить складною і залишається надзвичайно актуальною - в цілому по країні майже 40% посад економістів, бухгалтерів, інженерно-технічних працівників, керівників середньої ланки підприємств та організацій житлово-комунального господарства обіймають працівники, які не мають спеціальної професійної підготовки", - зазначив голова Комітету Володимир РИБАК на комітетських слуханнях, присвячених обговоренню кадрових проблем галузей.
За його словами, практично відсутня підготовка управлінського складу багатоквартирних будинків, голів та бухгалтерів об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), що істотно стримує можливості реалізації державної житлової політики.
Голова Комітету також зазначив, що за перші 10 років незалежності була практично зруйнована системність в плані управління містобудівною діяльністю, особливо в регіонах України, що привело до неправильної забудови міст, відсутності регулюючої містобудівної документації, нераціонального використання земельних ресурсів.
На думку учасників слухань, стан кадрового забезпечення в житлово-комунальному господарстві є критичним, а в галузі будівництва - незадовільним.
За результатами обговорення учасники слухань рекомендували Кабінету міністрів розглянути питання про розробку цільових програм щодо кадрового забезпечення галузей, в яких передбачити державне замовлення підготовки навчальними закладами фахівців та їх працевлаштування у сфері ЖКГ та будівництв; забезпечити контроль дотримання чинного законодавства при призначенні на посади головних архітекторів, інспекторів державного архітектурно-будівельного нагляду, керівників житлово-експлуатаційних організацій та об`єднань співвласників багатоквартирних будинків згідно з професійно-кваліфікаційним вимогам до претендентів.
Кабміну також рекомендовано розробити і внести пропозиції про внесення змін до законодавства щодо обов`язкового підвищення кваліфікації державних службовців системи Міністерства з питань ЖКГ та Мінрегыонбуду і встановлення відповідальності за недотримання цієї вимоги.
Учасники слухань рекомендували Міністерству з питань житлово-комунального господарства розробити законопроект про внесення змін і доповнень до Закону "Про загальнодержавну програму реформування житлово-комунального господарства на 2004 - 2010 роки" і прискорити його внесення на розгляд Кабміну, а також підготувати зміни в Закон "Про житлово-комунальні послуги" в частині сертифікації діяльності голів ОСББ, бухгалтерів ОСББ та керівників багатоквартирними будинками.
УНІАН
Идентификатор: 3965