Остаточне рішення про будівництво на Пейзажній алеї в Києві буде прийнято після висновків археологів і ЮНЕСКО - МЗС

Остаточне рішення про будівництво на Пейзажній алеї в Києві буде прийнято після висновків археологів і ЮНЕСКО - МЗС

Міністерство закордонних справ України заявляє, остаточне рішення з приводу будівництва житлового будинку на перетині провулку Десятинного та Пейзажної алеї в Києві буде прийнято на основі висновків археологів та ЮНЕСКО.
Про це йдеться у переданому УНІАН коментарі прес-служби МЗС, поширеному у зв’язку зі значною увагою з боку деяких ЗМІ до цього будівництва.
Як нагадують в прес-службі, зважаючи на резонансність справи та з метою додаткового вивчення цього питання, у грудні 2007 року МЗС скасувало видані АТ „Українське Майно” довіреності на здійснення керівництва спільною інвестиційною діяльністю та виконання функцій замовника на проектування та будівництво об`єкту, що унеможливлюють проведення робіт з будівництва житлового будинку без погодження з Міністерством.
Крім того, звертають увагу в МЗС, на даний час на земельній ділянці будівництво не проводиться, оскільки Шевченківським районним судом міста Києва винесено ухвалу про заборону проведення будь-яких будівельних робіт.
Також з огляду на міжнародні зобов’язання України у сфері охорони культурної спадщини та з урахуванням положень Земельного кодексу України, Закону України „Про охорону культурної спадщини” Міністерство додатково вивчає питання щодо наявності обставин, які можуть негативно вплинути на пам`ятки, що знаходяться поруч.
Відповідно до рішення Київської міської державної адміністрації, на зазначеній земельній ділянці Інститутом археології НАН України проводяться археологічні дослідження на глибину культурного шару.
Окрім того, МЗС підготувало та направило на розгляд ЮНЕСКО необхідні документи для отримання висновку щодо можливості проведення на зазначеній земельній ділянці будівельних робіт.
Відтак, запевнили в прес-службі, "остаточне рішення щодо подальшого використання земельної ділянки буде прийнято спільно МЗС та Київрадою за наслідками археологічних досліджень та з урахуванням позиції ЮНЕСКО".
Як повідомляв УНІАН, місце під будівництво багатоповерхівки на замовлення Міністерства закордонних справ розташоване в кількох метрах від руїн Десятинної церкви, поряд із каменем з відомим написом "Звідси пішла земля руська". Територія перебуває під особливою охороною ЮНЕСКО – фактично, це одна із історичних зон світового значення.
Громадянська ініціатива «Збережи старий Київ» вимагає від МЗС повної відмови від будівництва цього житлового будинку.
За словами представника громадянської ініціативи «Збережи старий Київ» Андрія ГОРБАЛЯ, будь-яке будівництво на земельній ділянці незаконно, оскільки вона входить в межі охоронної зони споруд Софіївського собору, до заповідника «Стародавній Київ» і до охоронної зони Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
УНІАН
Идентификатор: 3940