Кінах вважає, що після відміни мораторію на продаж землі обмеження стосовно ризикових операцій повинні зберегтися

Кінах вважає, що після відміни мораторію на продаж землі обмеження стосовно ризикових операцій повинні зберегтися

Міністр економіки України Анатолій КІНАХ вважає, що після відміни мораторію на продаж землі обмеження стосовно деяких ризикових операцій повинні зберегтися.
Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр повідомив сьогодні на брифінгу.
`У разі відміни мораторію, ми повинні забезпечити чіткі етапи створення в Україні сучасних земельних відносин. Кожен етап має бути забезпечений нормативними і законодавчими актами, необхідним рівнем моніторингу і контролю ситуації `, - підкреслив А.КІНАХ.
До ризикових операцій міністр відніс, зокрема, продаж об`єктів нерухомості разом із земельними ділянками, підкресливши, що іноді підприємства купуються саме заради землі, і надалі знищуються; оренду земельних ділянок, які перебувають у власності громадян.
Як повідомляв УНІАН, А.КІНАХ неодноразово заявляв, що продовження мораторію на продаж землі посилить корупційні й тіньові схеми в області земельних відносин.
Президент України Віктор ЮЩЕНКО 19 вересня не виключив, що після проведення дострокових парламентських виборів внесе до Верховної Ради законопроект про зняття мораторію на продаж землі. Глава держави висловив надію, що в рамках закону про ринок землі українські фахівці з аграрних питань і керівники виконавчої влади, які мають відношення до ринку землі, висловлять конкретні пропозиції й принципи організації ринку землі. При цьому Президент зазначив, що структура ринку землі має бути чітко виписана.
Водночас В.ЮЩЕНКО додав, що є багато питань, які можуть скомпрометувати ідею створення землі, і соціальна думка із цього приводу не сформована.
У Секретаріаті вважають, що потрібно до початку роботи нової Верховної Ради напрацювати два законопроекти - про державний земельний кадастр і ринок землі, які дозволять розблоковувати питання прав власності на землю.
На даний час в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року.
Закон `Про державний земельний кадастр` був прийнятий Верховною Радою 20 березня 2007 року. 13 квітня 2007 року Президент України наклав на нього вето.
Закон `Про ринок земель` був прийнятий в першому читанні 17 червня 2004 року.
УНІАН
Идентификатор: 2982