Жителі Деснянського району Києва протестують проти будівництва сміттєспалювального заводу на Троєщині

Жителі Деснянського району Києва протестують проти будівництва сміттєспалювального заводу на Троєщині

Представники громадської організації `Інститут ПіАр і ПіЕй` та активісти Деснянського району Києва 14 вересня відновили акцію протесту проти будівництва на території Троєщини сміттєспалювального заводу.
Про це УНІАН повідомили в «Інституті ПіАр і ПіЕй».
«Величезний завод зі спалюванню сміття буде збудований прямо на розі вітрів, наповнюючи повітря, яким дихаєте Ви і Ваші діти, запахами відходів і гнилі. Оцінити всю «красу» такого сусідства змогли жителі Харківського масиву, на території якого вже працює сміттєпереробний завод. На думку екологів, він є основним джерелом викиду в повітря небезпечних для здоров`я речовин, зокрема сумно відомого діоксину», - йдеться в листівках, які роздаються жителям Троєщини.
Як зазначили в «Інституті ПіАр і ПіЕй», Київська міська державна адміністрація виділила земельну ділянку для будівництва заводу в Деснянському районі біля ТЕЦ-6 площею 5,05 га. Планується, що громадські слухання щодо будівництва сміттєспалювального заводу відбудуться після проведення КМДА тендеру на залучення інвестора для будівництва ТЕЦ. Проте в 2005 році вже були проведені громадські слухання, на яких жителі Троєщини висловилися проти будівництва заводу.
За інформацією громадської організації, 9 липня ц.р. жителями Деснянського району був висунутий ультиматум меру Києва Леоніду ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ з вимогою відмінити рішення про виділення землі під будівництво цього підприємства. Інакше вони пообіцяли взятися до радикальніших дій – блокування забудови, перекриття доріг, голодовкам. Звернення до Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОго підписали 15 тисяч киян.
Як повідомляв УНІАН, КМДА оголосила конкурс на залучення інвестора будівництва ТЕЦ, яка працюватиме на твердих побутових відходах. Відповідне оголошення було опубліковане в газеті «Урядовий кур’єр» (№160 від 4 вересня).
Зокрема, КМДА пропонує інвестувати в будівництво ТЕЦ з потужністю спалювання твердих побутових відходів 500 тис. тонн на рік. Витрати на будівництво з розрахунку на 1 тонну передбачаються в розмірі не більше 520 євро. Початок будівництва об`єкта визначено не раніше 2008 року, термін будівництва – 36 місяців.
Базовий термін передачі місту прав власності на споруджену ТЕЦ – не раніше 2023 року, рефінансування витрат за проектом розпочнеться не пізніше 60 днів з дня введення об`єкта в експлуатацію.
УНІАН
Идентификатор: 2890