Мінрегіонбуд шукає меценатів для створення музею в комплексі «Золоті Ворота»

Мінрегіонбуд шукає меценатів для створення музею в комплексі «Золоті Ворота»

Міністерство регіонального розвитку і будівництва і Національний заповідник «Софія Київська» звертаються з проханням про меценатську фінансову допомогу для створення музейної експозиції в комплексі «Золоті Ворота».
Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні журналістам повідомила заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Олександра КУЖЕЛЬ.
За її словами, міністерство ініціює проведення Всеукраїнської інформаційно-культурологічної акції «Золотим Воротам-970»: відроджуємо святиню національної пам`яті разом», в рамках якої оголошується конкурс на виготовлення кращої сувенірної продукції з видом Золотих Воріт, підсумки якого буде підбито наприкінці року.
Вона також зазначила, що меценати, які пожертвували кошти, будуть відзначені в спеціальному буклеті.
Крім того, міністерство звернеться до Міністерства освіти і науки та до туристичних компаній з проханням включити відреставровані «Золоті Ворота» до екскурсійних програм і проводити екскурсії для школярів.
За словами генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Нелі КУКОВАЛЬСЬКОЇ, заповідник вирішив нагороджувати кращих меценатів «дуже красивою медаллю в золоті» за внесок у збереження пам`яток історії та архітектури в розмірі від 10 млн. грн. О.КУЖЕЛЬ зазначила, що перший кандидат для нагородження - Рінат АХМЕТОВ, який пожертвував на реставрацію Будинку митрополита 15 млн. грн. (кошти перерахувала компанія СКМ - УНІАН).
За її словами, для того щоб ім`я мецената було написане на табличці, він має пожертвувати від 100 тис. грн.
Гендиректор заповідника повідомила, що на облаштування музею знадобиться 160 тис. грн, а для створення експозиції - ще близько 500-600 тис. грн.
Н.КУКОВАЛЬСЬКА зазначила, що вже сформована концепція майбутнього музею, в якому будуть представлені макети, зразки знарядь і зброї, що використовувалися при обороні Києва, автентичні залишки будівельних матеріалів, вироби ремісників тих часів, одяг воїнів і князів і навіть чан зі смолою. На лазерній панелі демонструватимуться фільми для дітей і дорослих.
При цьому, за її словами, музей не буде статичним. Вже напрацьовано сценарії вистав на тему «Золотих Воріт».
Як повідомляв УНІАН, орієнтовна вартість реставрації музею «Золоті ворота» в Києві становитиме 6 млн. грн.
Цього року на реставрацію об`єкту з міського бюджету «Софії Київській» вже перераховано 2 млн. грн. А всього цього року на реставрацію музею Кабмін виділив 4 млн. 153 тис. грн.
За словами Н.КУКОВАЛЬСЬКОЇ, в липні цього року функції замовника з реставрації музею були передані містом «Софії Київській», а ремонтно-реставраційні роботи цього року почало проводити ЗАТ «Укрреставрація».
Завершити реставрацію музею планується в жовтні цього року. Після реконструкції вхід до музею буде платним.
Довідка УНІАН. Музей «Золоті ворота» - пам`ятник фортифікаційної архітектури Київської Русі (ХI вік), входить до складу Національного заповідника «Софія Київська», а також до списку пам`яток ЮНЕСКО.
Ворота були побудовані в 1037 році як парадний в`їзд до Києва. Автентичні залишки споруди зберігаються під побудованим в 1982 році павільйоном-реконструкцією, який відтворює старовинні в`їзні ворота і церкву Благовіщення.
З 2002 року музей закрито на реставрацію. Проектно-кошторисна документація була розроблена корпорацією «Укрреставрація». У 2002 році на реставрацію музею було виділено 700 тис. грн.
У 2006 році на закупівлю деревини для виготовлення дерев`яних конструкцій замість старих з міського бюджету було виділено 1,3 млн. грн.
УНІАН
Идентификатор: 2753