За рішенням суду близько 1,5 тис. га бориспільської землі повернуто жителям сіл Щасливе і Гора

За рішенням суду близько 1,5 тис. га бориспільської землі повернуто жителям сіл Щасливе і Гора

Адміністративний суд Києва сьогодні розглянув апеляційні скарги 400 сімей – жителів сіл Щасливе і Гора (Бориспільський р-н) на рішення Бориспільського міськрайсуду (суддя Микола КОРНІЄЦЬ), згідно з яким їх позбавили земельних ділянок, і скасував його.
Про це кореспондентові УНІАН повідомив директор Адвокатської групи України Володимир ШАХРАЙ, який надає юридичну підтримку жителям села Щасливе.
За його словами, судом прийнято рішення провадження у справі закрити.
«Тепер земля за земельним кадастром належатиме жителям сіл», - сказав В.ШАХРАЙ.
Крім того, було ухвалено рішення про порушення відносно судді Бориспільського міськрайонного суду М.КОРНІЙЦЯ дисциплінарного провадження у зв`язку з тим, що було порушено ряд дисциплінарних норм при розгляді цієї справи. На засіданні також порушувалося питання про порушення М.КОРНІЙЦЕМ присяги судді і його відповідності посаді.
За словами адвоката, дану ухвалу направлять до прокуратури для прийняття рішення про наявність в діях судді складу злочину.
За даними В.ШАХРАЯ, суддя М.КОРНІЄЦЬ ухвалив подібних чотири рішення, в результаті яких 541 сім`я була позбавлена права власності на земельні ділянки загальною площею близько 2 гектар.
Адвокат повідомив, що четверта справа розглядатиметься 4 вересня ц.р. Він також зазначив, що вона аналогічна вже розглянутим. На його думку, суд ухвалить щодо неї таке саме рішення.
Як повідомлялося, Прокуратура Київської області порушила кримінальну справу щодо бориспільських земель під Києвом.
30 серпня Президент України Віктор ЮЩЕНКО пообіцяв жителям сіл Щасливе і Гора, які пікетували бориспільську трасу, що 31 серпня їм повернуть землю.
В.ЮЩЕНКО повідомив, що місяць тому доручив юридичному департаменту Секретаріату Президента спільно з обласною прокуратурою розібратися в ситуації, що склалася з їхньою власністю на землю.
За словами В.ЮЩЕНКА, за підсумками перевірки стало зрозуміло, що «один злодій від суддівства» Бориспільського міського суду Київської області КОРНІЄЦЬ самостійно без запрошення сторін на судове засідання виніс ухвалу, якою відібрав майже у 500 громадян одну тисячу гектарів землі.
Нагадаємо, після ініціації в 1998 році з боку кредиторів банкрутства КСП «Бориспільське» і «Бортничі» ліквідаційна комісія в 2001 році уклала з АТЗТ «Укрфінком» договір купівлі-продажу на землі і майно колишніх сільгосппідприємств, а потім за позовом «Укрфінкому» до ліквідаторів Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області зобов`язав Бориспільську райдержадміністрацію видати розпорядження про безплатну передачу у власність «Укрфінкому» більш як 4 тисяч га землі. До переліку цих земель увійшли і селянські паї, хоча на момент банкрутства вони вже не відносилися до земель КСП і перебували в приватній власності жителів Щасливого і Гори.
Селяни дізналися про ці махінації лише в березні 2006 року, коли Бориспільський міжрайонний суд скасував їхні акти на право власності на землю.
Оскільки терміни апеляційного оскарження за багатьма судовими рішеннями вже завершилися, селяни організували акцію протесту уздовж бориспільської траси.
16 серпня Київський адміністративний апеляційний суд відновив терміни оскарження рішення Бориспільського міжрайонного суду, яким у місцевих селян були відібрані земельні паї.
Із закликом до органів прокуратури втрутитися в земельний конфлікт представники землевласників КСП «Бориспільське» виступили 31 липня.
УНІАН
Идентификатор: 2722