Тендерна палата виявила порушення при держзакупівлях у сфері будівництва на загальну суму 890 млн. грн.

Тендерна палата виявила порушення при держзакупівлях у сфері будівництва на загальну суму 890 млн. грн.

Тендерна палата України, дослідивши 66 процедур держзакупівель у сфері будівництва за 2005 - 2007 роки, очікуваною вартістю понад 890 млн. грн. встановила зловживання, які призвели до неекономного і неефективного використання державних коштів. Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомив голова Правління ТПУ Володимир ЛАБА.
За його словами, “при здійсненні процедур закупівель у сфері будівництва процвітає практика проштовхування «своїх» фірм і «відкатів», внаслідок чого держава втрачає значні кошти - «відкат» може становити від 10% до 50% суми закупівлі. Чиновники, відповідальні за проведення тендерів, часто практикують закупівлі у одного учасника, необ`єктивно підходять до визначення переможця. При цьому самі учасники тендерів часто не відповідають кваліфікаційним вимогам. У допущених до тендеру фірм можуть бути відсутнім ліцензії і дозволи на здійснення будівельної діяльності або виконання певного виду робіт і послуг”, - сказав В.ЛАБА.
Крім того, додав голова Тендерної палати, учасники тендерів безпідставно і свідомо завищують вартість товарів, робіт або послуг. «Під час здійснення держзакупівель використовуються різного рівня схеми «маневрування» чинним законодавством у сфері будівництва», - відзначив В.ЛАБА, і додав: «Зокрема, фахівці Тендерної палати досліджували законність проведення Кримським республіканським консультативно-діагностичним центром ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів процедури закупівлі робіт з будівництва адміністративної будівлі і готельного комплексу із зимовим садом і басейном орієнтовною вартістю робіт 6 млн. грн. Як свідчать результати дослідження, процедура закупівлі від початку і до кінця проводилась з порушеннями чинного законодавства».
За даними Тендерної палати, засідання тендерного комітету щодо вибору предмету закупівлі не проводилося, оскільки не було сформовано самого тендерного комітету, положення про тендерний комітет не розроблялося і не затверджувалось відповідним рішенням замовника, не була визначена функція кожного члена тендерного комітету.
«Терміни для представлення учасниками своїх тендерних пропозицій було скорочено до 21 дня замість 45 днів, що знову ж суттєво впливає на кількість поданих пропозицій учасниками. Замовник завищив розмір тендерного забезпечення до більш ніж 1%, а саме до 70 тис. грн. замість 60 тис. грн., що також впливає на кількість учасників.
Переможцем конкурсу було визначено ВП «Лема» з ціновою пропозицією – 6 млн. 871 тис. грн., що на 682 тис. грн більше, ніж пропозиція іншого учасника, а договір укладено на суму 6 млн. грн., що на 870 тис. грн. менше, ніж було прописано в тендерній пропозиції. Водночас, відповідно до платіжних доручень за вказаним договором сплачено державних коштів на загальну суму 5 млн. 565 тис. грн.», - йдеться в прес-релізі, поширеному Тендерною палатою.
Як відзначають у Тендерній палаті, нерідко тендерні комітети беруть на себе повноваження щодо зміни вимог, які послаблюють вимоги закону.
«Так, при проведенні Комунальним підприємством «Позняки-Інвест» процедури відкритих торгів на закупівлю робіт з будівництва пожежного депо очікуваною вартістю 9 млн. 800 тис., грн. визначено розмір тендерного забезпечення в 12 тис. грн., тоді як вимогами закону передбачений 1% від очікуваної вартості, що становить 98 тис. грн.», - сказано в прес-релізі ТПУ
Як відзначив В.ЛАБА, при проведенні закупівель деякі замовники не звертають уваги на наявність ліцензій на здійснення певного виду робіт або послуг.
«Так, при проведенні Синівською районною адміністрацією Львівської міської ради відкритих торгів на закупівлю робіт з поточного ремонту доріг і інженерних споруд, очікуваною вартістю 601 тис. грн., не було взято до уваги відсутність у учасників конкурсу відповідної ліцензії. У результаті переможцем конкурсу стали організації, які не мають ліцензії на ремонт доріг. При цьому рішення про визначення переможця ухвалювалось менш ніж двома третинами членів тендерного комітету, а отже не є легітимним», - йдеться в прес-релізі Тендерної палати.
Підсумовуючи В.ЛАБА відзначив, що деякі з винних у виявлених порушеннях вже понесли покарання, передбачене законом.
УНІАН
Идентификатор: 2610