КМДА наголошує, що будівництво каплиці на території Десятинної церкви є незаконним

КМДА наголошує, що будівництво каплиці на території Десятинної церкви є незаконним

Київська міська державна адміністрація наголошує, що будівництво каплиці на території Десятинної церкви є незаконним.
Як повідомили УНІАН у прес-службі КМДА, за словами начальника Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Василя ПРИСЯЖНЮКА, зазначена земельна ділянка перебуває в Центральному історичному ареалі Києва, у межах археологічного та архітектурного заповідника «Місто Володимира» та на території Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». На ділянці знаходяться залишки Десятинної церкви Х ст., які є пам’яткою археології національного значення і підлягають дбайливому збереженню та експонуванню згідно з вимогами Європейської конвенції про охорону археологічної спадщини, яка ратифікована Верховною Радою України.
Відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації «Про уточнення меж історико-культурних заповідників і зон охорони пам’яток історії та культури в м. Києві» на території історико-культурних заповідників забороняється будь-яке будівництво, не пов’язане з прокладенням інженерних мереж, необхідних для заповідників, впорядкуванням території, відтворенням і реставрацією пам’яток історії та культури.
Дозвіл на проведення археологічних розкопок надало Міністерство культури і мистецтв України в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 № 316. Археологічні дослідження території Десятинної церкви здійснює Інститут археології НАН України. На сьогоднішній день археологічні дослідження Десятинної церкви тривають.
За словами В.ПРИСЯЖНЮКА, питання про можливість будівництва каплиці на зазначеній території може бути розглянуте тільки після розроблення і затвердження в установленому порядку Детального плану території Шевченківського району, у комплексі з питаннями реконструкції та розвитку всього кварталу, обмеженого Андріївським узвозом, вулицею Володимирською та Пейзажною алеєю, після проведення вичерпних археологічних досліджень території, завершення робіт з комплексної музеєфікації Десятинної церкви та благоустрою її території, проведення громадського обговорення проекту каплиці.
«Головне управління вихідної дозвільної документації на цю ділянку не надавало і відповідної проектної документації не розглядало. Земельна ділянка для спорудження каплиці на вказаній території Київрадою не відводилась. Згідно чинного законодавства будівництво каплиці являється незаконним», – наголосив В.Присяжнюк.
УНІАН
Идентификатор: 2390