Київські архітектори мають намір бойкотувати діяльність Головного управління охорони культурної спадщини КМДА

УНІАН. Київська організація Національного союзу архітекторів України (КОНСАУ) має намір бойкотувати діяльність Головного управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації, очолюваної Русланом КУХАРЕНКОМ.
Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції заявив віце-президент КОНСАУ Георгій ДУХОВИЧНИЙ.
За його словами, впродовж останніх півтора роки управління працює без затвердженого положення і посадових інструкцій, що дає можливість його співробітникам порушувати законодавство. `В архівах `Київглавархітектури` ми знайшли 15 об`єктів, які за останні роки за особистим підписом Р.КУХАРЕНКА були знищені або втратили вид пам`ятників архітектури`, - сказав Г.ДУХОВИЧНИЙ.
На думку архітектора, в своїй діяльності Головне управління охорони культурної спадщини КМДА застосовує `систему маніпулювання категоріями`, коли, маючи інтерес до об`єкту інвесторів, він раптом набуває статусу пам`ятки архітектури, а після переговорів з управлінням - його втрачає, при цьому вимагаючи від розробників проектів `платних умов до проектування`, які не передбачені законодавством.
`Сьогодні - телеграф, завтра - нікчемний сарай`, - так Г.ДУХОВИЧНИЙ прокоментував `помилку` Головного управління охорони культурної спадщини, з дозволу якої було знесено пам`ятки архітектури музею `Київська фортеця` по вул. Рибальській, 22.
Серед інших об`єктів культурної спадщини, що охороняються, які замість реставрації були реконструйовані і втратили свій автентичний архітектурний стиль, Г.ДУХОВИЧНИЙ назвав будівлі по вул. Воровського, 3; Костянтинівська, 7; Богдана Хмельницького, 30/10; Рогнединська, 2/15; Верхній Вал, 68; Боричів Тік, 23А; Софійська 14/13; Володимирська, 4 і 49; Липська, 10; Трьохсвятительська, 13 і вул. Толстого, 14А.
`Ми хочемо законної передбаченої регламентної роботи в Києві`, - наголосив він. Відповідаючи на питання, хто б міг змінити Р.КУХАРЕНКА на посаді начальника ГУ, Г.ДУХОВИЧНИЙ зазначив, що `як тільки почне працювати закон, нам буде все одно, хто керуватиме управлінням`.
Як повідомив президент КОНСАУ Вадим ЖЕЖЕРІН, 25 січня ц.р. відбудеться позачергова конференція цієї організації, присвячена питанням знищення пам`яток архітектури в Києві.
Архітектори мають намір прийняти резолюцію із закликом до всієї архітектурної громадськості міста, інвесторів, замовників і підрядників бойкотувати рішення і документи ГУ охорони культурної спадщини до звільнення Р.КУХАРЕНКА і його заступників і ухвалення Положення про управління, узгодженого з КОНСАУ. До цього архітектори пропонують узгоджувати проекти безпосередньо в Державній службі охорони культурної спадщини України.
Як повідомляв УНІАН, у грудні 2006 р. КОНСАУ через народних депутатів Віталія ШИБКА і Володимира СІВКОВИЧА звернулася до Генеральної прокуратури, щоб притягнути до кримінальної відповідальності Головне управління охорони культурної спадщини Київської міської держадміністрації за незаконну забудову історичного центру Києва.
За рішенням Правління Київської організації НСАУ архітектори передали народним депутатам звернення, в яких описані всі факти незаконної забудови історичного центру Києва, що кваліфікується як порушення кримінального характеру. Депутатські запити були відправлені до Генпрокуратури, СБУ, КМДА, Головного управління державної служби України, Державної служби охорони культурної спадщини, а також Президента України і київського мера.
Идентификатор: 930