Будівельна палата України підготувала законопроект, який передбачає держстандарти забезпечення громадян житлом

УНІАН. Будівельна палата України підготувала законопроект `Про державну підтримку забезпечення громадян житлом і розвиток житлового будівництва`, яким передбачаються державні стандарти забезпечення громадян житлом.
Про це йдеться в офіційному коментарі Палати, переданому агентству УНІАН (законопроект було подано на розгляд Верховної Ради групою народних депутатів на чолі з Володимиром ПОЛЯЧЕНКОМ. Зареєстровано у ВР 21 грудня 2006 року під № 2809 - УНІАН).
Як відзначають в Будівельній палаті, законопроект передбачає стандарти державної підтримки забезпечення громадян житлом і визначає метод держпідтримки забезпечення громадян житлом шляхом упровадження і надання всім громадянам України права на державні житлово-будівельні субсидії, що повертаються і безповоротні.
У законопроекті говориться, що у випадках браку коштів безповоротних житлово-будівельних субсидій і власних коштів для оплати за обране житло громадянин може залучити як оплату додаткової житлової площі кредитні ресурси банку. Кредити надаються банком громадянину під державні гарантії.
Законопроектом, зокрема, визначається норма, згідно з якою у разі повної сплати громадянином вартості житла до завершення будівництва або при довгостроковій (до 30 років) оренді житла з викупом підприємство-орендодавець оформляє житло у власність громадянина.
Як вважають в Будівельній палаті, принципово новим в системі фінансування житлового будівництва в Україні є положення законопроекту, згідно з яким кошти на державну підтримку будівництва житла в основному виділятимуться не за рахунок державного або місцевих бюджетів, а за рахунок емісії облігацій житлово-будівельних субсидій. Дані облігації викуповуватиме Державна іпотечна установа і рефінансуватиме Національний банк України. Крім того, рефінансування облігацій відбуватиметься за рахунок приватних інвестицій.
Законопроектом також передбачено ведення спеціально уповноваженим урядовим органом єдиного Державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов за підтримки держави.
Згідно із законопроектом, при уповноважених банках буде сформовано Молодіжний накопичувальний фонд, на персоніфіковані рахунки якого надходитимуть кошти за рахунок безповоротних житлово-будівельних субсидій та інших джерел. Ці кошти управлятимуться компаніями з управління активами.
Законопроект також містить ряд механізмів для зменшення спекуляцій землею в житловому будівництві, зниження ризиків для інвесторів, підвищення відповідальності за якість будівництва і зниження рівня корупції у сфері житлового будівництва.
Керівництво Будівельної палати вважає, що реалізація запропонованого законопроекту дозволить впродовж 15 років підвищити рівень забезпечення громадян житлом з 21,5 кв. м до 31,5 кв. м, що відповідає показникам забезпечення житлом в постсоціалістичних країнах Центральної Європи. Ухвалення закону дозволить значно підвищити рівень доступності житла для широких верств населення та істотно підвищить економічну активність на внутрішньому ринку.
Идентификатор: 917