ВР планує передати органам місцевого самоврядування право затверджувати регіональні правила забудови

УНІАН. Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України `Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння будівництву`.
Як передає кореспондент УНІАН, за даний проект закону проголосував 391 із 445 народних депутатів, зареєстрованих у залі.
Законопроектом пропонується внести зміни та доповнення до Законів України `Про планування і забудову територій`, `Про архітектурну діяльність`, `Про основи містобудування`, `Про охорону культурної спадщини` та Земельного кодексу України.
Запропонованими змінами передбачається, що затвердження регіональних правил забудови після погодження з відповідними органами містобудування та архітектури, землевпорядними, природоохоронними, санітарними та іншими органами, відповідно до їх повноважень, здійснюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними радами і підлягатимуть оприлюдненню через засоби масової інформації.
Також пропонується, що в разі відсутності місцевих правил забудови або в разі намірів будівництва за межами населеного пункту, питання забудови вирішуватимуться в порядку, встановленому регіональними правилами забудови (у відповідності до положень нині чинного законодавства, за даних обставин, розробляється містобудівне обґрунтування розташування об`єкта містобудування в цьому кварталі).
Крім того, законопроектом пропонується встановити, що архітектурно-містобудівна рада є дорадчим органом при головному архітекторі області, району, міста і діє виключно на громадських засадах. Не допускається стягнення коштів забудовників та розробників проектів за розгляд цих проектів на засіданнях архітектурно-містобудівної ради.
Також проектом закону передбачено, що власник земельної ділянки може продати на земельних торгах право на оренду земельної ділянки на строк до 50 років.
Прийняття законопроекту сприятиме врегулюванню певних спірних моментів, які виникали під час отримання зацікавленою особою дозволу на здійснення забудови. Відбудеться вдосконалення чинного законодавства України в частині поліпшення дозвільних процедур і запровадження конкурентних засад при набутті прав на земельну ділянку для здійснення її забудови.
Идентификатор: 911